Nejeden pěstitel subtropických rostlin zatouží dopěstovat si další známé i méně známé druhy subtropického a tropického ovoce. Už je a samotné rostliny působí dekorativně o to víc, mají -li plody. Mezi takovéto rostliny patří ananas
( Ananas comosus ), jehož plod získal jistě právem přívlastek - král plodů, pro chutnou aromatickou dužinu i růžici listů na vrcholu připomínající korunu. Ananas roste ve vlhkých tropech, a tak jeho nároky na prostředí a pěstování nejsou velké. Je dostatečně přizpůsobivý, vyžaduje však speciální techniku pěstování.
NÁROKY NA PROSTŘEDÍ
Světlo
Vyžaduje intenzívní světlo, v létě polostín. Přímé úpalové slunce mu škodí, což se projeví zčervenáním úzkého pásu na všech listech. Dobře snáší přemisťování, proto můžeme během roku přenést rostlinu několikrát na nejvhodnější stanoviště.
Teplota
Na teplotu vzduchu, má po čas roku specifické požadavky. Ideálně roste při teplotě 25 až 32°C. Noční teploty by měly být nižší o 6 až 8°C. Při teplotě nad 32°C zastavuje růst. Pro dozrávání plodů jsou vhodné denní i noční teploty okolo 21°C. Kritické teploty jsou pod 10°C. Na přezimování vyžaduje teplotu 15 až 20°C. Ojedinělé teplotní výkyvy mu neškodí. Odrůdy z hladkými okraji listů jsou na teploty choulostivější než odrůdy s pilovitými okraji.
Voda
Ananas zaléváme v období růstu až po mírném zaschnutí povrchu substrátu. Zaléváme i střed růžice listů. Pokud začínají vyrůstat čím dál menší nové listy a nápadně červené signalizuje to kvetení. Proto přestaneme zalévat do růžice. V zimním období zaléváme v delších intervalech menší dávkou vody. Zaléváme víc po okraji nádoby. Pokud rostlina doroste do průměru 60 až 80 centimetrů, zálivku přes zimu podstatně omezíme. Tím stimulujeme tvorbu zárodku květů. Kvetení můžeme stimulovat i acetylenovou vodou, kterou získáme chemickou reakcí osmí gramů karbidu vápníků s jedním litrem vody, anebo necháme probublat acetylén přes vodu z láhve na svařování acetylénovým plamenem. Touto vodou v intervalech, co pět dnů opakovaně pokropíme celé listy.
Živiny
Ananas je středně náročný na živiny. Přihnojujeme ho plným tekutým hnojivem, např. Harmavitem, do půdy i do růžice. Rostlině prosívá jarní i letní přihnojení močovinou. Interval mezi hnojivými zálivkami může byt týden, až čtrnáct dnů. Hnojíme, když rostlina dobře roste. K pěstování v nádobě použijeme substrát složený z hrubších části- do dvou cm. Například : pařeništní zemina, rašelina, kompost, písek v poměru 1:1:1:1. Zakořeňuje plytce proto nepotřebuje velkou nádobu. V prvém roce pěstováni přesazujeme zakořeněnou růžici do květináče s průměrem 15 cm, na jaře druhého roku do květináče s průměrem 20 cm a ve třetím s průměrem 30 cm. Později již nepřesazujeme protože ananas pěstovaný v nádobě zaplodí pouze jednou. Na plantážích zaplodí až pětkrát. Potom rostliny zaořou a založí novou plantáž. Ananas již po čas růstu vytváří několik odnoží. Ty po dozráti plodů použijeme na rozmnožování.
Rozmnožování
Nejkvalitnější jsou odnože při zemi, takzvané půdní růžice. Směrem k vrcholu vyrůstají menší a méně kvalitní růžice. Nejméně kvalitní na rozmnožování je plodová růžice. Kvalitu růžice určuje schopnost zakořeňovat a současně počáteční dynamika růstu. Přirozeně, že každý pěstitel může začat zakořeněním růžice a dopěstovat si jak kvalitní plod tak i růžice ne rozmnožování.
Plodovou růžici, která nesmí být zvadlá, odřežeme i s kouskem dužina. První mladé listy otrháme. Odřežeme dužinu i s dvoumilimetrovou části růžice. Řeznou ránu zasypeme práškovým stimulátorem, nebo rozdrceným dřevěným uhlím. Necháme zaschnout alespoň dva týdny při teplotě 22 až 25°C. Připravíme si zavařovací sklenici, kterou do jedné třetiny naplníme směsi vláknité rašeliny a agroperlitu v poměru 1:1 a růžici zapíchneme asi 2 cm. po listy. Růžici rosíme, až je substrát mírně zvlhčený. Sklenici přikryjeme mikroténovým sáčkem s malými dírkami. Zakořeňování trvá čtyři až dvanáct týdnu při teplotě 25 až 28°C. Na zakořenění je ideální období okolo Vánoc, kdy můžeme sklenici umístit na radiátor. Měříme teplotu a částečným odizolováním novinami ustálíme požadovanou teplotu. Někdy růžice nezakoření, ale vytvoří několik nových růžic. Ty odřežeme a uvedeným způsobem zakořeníme. U nás ananas netrpí chorobami, ani škůdci.
Mgr. R. KARAS
Ze slovenského časopisu Zahradkar 11/98 přel. Dr. Holuša