Nároky citrusu na teplotu vzduchu se po čas jednotlivých ročních období mění.
- 3 až - 5 °C kritická teplota
Nároky citrusu na teplotu vzduchu se po čas jednotlivých ročních období mění.
- 3 až - 5 °C kritická teplota
0 až 10 °C vynucený vegetační klid (prosinec-únor)
pod 13°C zastavuje růst
14 -(20°C kvetou, dozrávají plody, zimují při světle
20 - 28 °C ideálně rostou ve dvou až tří periodách (duben-listopad)
30 - 38 °C zpomalují růst
nad 38°C zastavují růst
nad 50°C kritická teplota
V přírodě je rozdíl mezi denní a noční teplotou přibližně 6°C . Proto v nevětraných prostorách kde je pořád stejná teplota nemají rostliny dostatečné přírůstky vlivem nočního intenzivního prodýchávání látek, které asimilaci vytvořili přes den. Na sumu teplot přes vegetační teploty jsou nejméně náročné citroníky. Naše venkovní teploty po čas vegetace jim vyhovují. V době kvetení některých odrůd může prudce stoupající teplota a nízká vzdušná vlhkost zapříčinit opad květů. Mandariny vyžadují na tvorbu kvalitních plodů v první fázi okolo 23°C a v druhé fázi růstu plodu až 28°C. Pro super ranné a ranné odrůdy které po odkvětu dozrávají až 120-160 dnů je tento průběh v naších podmínkách přirozený. Pomerančovníky a grapefruity vyžadují 8 i více měsíčních období na růst plodu, proto jsou na sumu teplot náročnější. Každoročně dozrávají tyto plody jen ve světlých zasklených prostorech, kde máme možnost zvýšením teploty v předjaří a v pozdní jesení prodloužit vegetační období. Neméně důležitá je teplota půdy, která by měla být přibližné na stejné úrovní jako okolní teplota vzduchu. Následkem podchlazení kořenů se sníží jejich aktivita a součastně při stoupající teplotě vzduchu se rostliny brání proti zvýšenému výparu vody shazováním listů. Proto při přenesení rostlin z chladu do tepla aktivizujeme kořeny např. vodou 30°C . Vždy přesazujeme do oteplené zeminy, zaléváme vodou ne studenější než zemina a rostliny v nádobách umístíme tak, aby případný proudící chladný vzduch neochlazoval kořenový bal. Nebezpečí poškození kořenů vlivem sálavého slunce může nastat v tmavé nádobě. V hodná je pro jarní období, kdy slunce už z rána ohřívá vzduch a zemina by se ve světlé nádobě ohřívala podstatně déle. Přes léto chráníme kořeny tak, že světlou nádoby zastíníme nebo ji zapustíme do země.