Ještě než se pustíme do samotných receptů, chtěl bych vás upozornit, že citrusové plody prodávané v našich obchodech jsou chemicky ošetřené. Pokud používáte při přípravě jídel kůru z plodů, je vhodné ji brát jen z plodů vypěstovaných doma. Popř. si dopřát trošku té chemie, vždyť dnes když otevřete noviny, máte to samý dioxin, růstové látky,...
Svíčkové řezy na pomerančích
Co budete potřebovat: 600 g svíčkové, 60 g oleje, 30 g másla, 300 g pomerančů, sůl, mletý pepř
Postup: Maso nakrájíme na 6 plátků, mírně jej osolíme a opepříme. Na pánvi rozehřejeme olej a svíčkovou zprudka po obou stranách osmahneme. Pomeranče oloupeme a nakrájíme na silnější plátky. Do výpeku po svíčkové přidáme máslo a plátky pomeranče a zlehka je osmahneme. Jednotlivé kousky svíčkové obložíme opečeným pomerančem a podlijeme šťávou. Podáváme s bramborovými hranolky.
Mořský jazyk na pomerančích
Co budete potřebovat: 5 porcí ryby, 500 g pomerančů, 50 g másla, 50 g oleje, bílý pepř, sůl
Postup: Ryby očistíme, řádně opláchneme a osušíme. Z polovičního množství pomerančů vymačkáme šťávu a dáme ji do hlubší mísy. Přidáme olej, sůl a pepř. Tímto vytvoříme marinádu, do které umístíme ryby na jednu hodinu. V pánvi zlehka rozpustíme máslo, naskládáme na něj porce ryby a na čtvrt hodiny vložíme do trouby. Jednotlivé porce ryby dáme na talíře o polijeme vypečenou šťávou. Dozdobíme lehce osmahnutými plátky pomeranče. Podáváme s rýží.
Pomerančový pohár
Co budete potřebovat: 5 pomerančů, 3 vejce, 125 g cukru, 1 citrón, lžíce želatiny, 0,25 litru šlehačky
Postup: Nastrouháme kůru z jednoho pomeranče a společně se žloutky a cukrem chvíli šleháme v misce. Pak misku postavíme do hrnce s tepou vodou a na mírném ohni šleháme do doby až zhoustne jako krém. Pak přidáme citrónovou šťávu, v troše vody rozpuštěnou želatinu a z bílků ušlehaný tuhý sníh. Oloupeme pomeranče. Jeden rozdělíme na jednotlivé plátky a zbývající čtyři rozpůlíme a nakrájíme z nich půlkolečka. Těmito půlkolečky vyložíme misky a do středu vždy umístíme krém, který urovnáme. Poté necháme chvíli ztuhnout. Připravíme oslazenou šlehačku, kterou nastříkáme do středu a dozdobíme jednotlivými plátky pomeranče.
Pomerančový salát se smetanou
Co budete potřebovat: 4 pomeranče, 2 lžíce cukru, 0,25 litru šlehačky
Postup: Pomeranče oloupeme a dva z nich rozdělíme na jednotlivé dílky. Ze zbývajících dvou nakrájíme tenká kolečka, která klademe na talířek. Na tyto kolečky nastříkáme kopeček šlehačky a ten ozdobíme jednotlivými dílky uspořádanými do růžice. Podáváme jako doplněk oběda či večeře.
Ambrosia - pomeranč s kokosem
Co budete potřebovat: 6 pomerančů, 250 g strouhaného kokosu, 100 g cukru
Postup: Pomeranče oloupeme a nakrájíme na plátky. Plátky skládáme do mísy a postupně prosypáváme jemně strouhaným kokosem a cukrem. Mísu dáme vychladit na dvě až tři hodiny do chladničky. Podáváme s oplatkou.
(převzato ze stránek Světa Namodro, autor - Libor Teplan)