Grapefruit
Vydáno dne 12. 01. 2002 (14040 přečtení)
Patří do široké rodiny citrusů, ale na rozdíl od ostatních druhů pocházejících z oblasti Indie a Číny, grapefruit je původem z Antil. Nejvíce se pěstuje v USA, ale také v Izraeli, Jižní Americe, Středomoří.
Citrus paradisi - tak se nazývá grapefruit a je to až 10 m vysoký strom. Známe plody kulovité nebo zploštělé, zabarvené zelenavě, žlutě nebo načervenale. Jejich dužina je šťavnatá, nahořklá po glykosidu naringinu, zbarvená žlutě nebo červenavě. Někdy se objevuje na trhu i šedok (pumelo) s velkými, až 5 kg těžkými plody, se zeleným až žlutým povrchem (Citrus grandis).
Grapefruity jsou nejmladšími citrusy - vlastně vznikly až v 18. Století. Šlechtěním se ztrácí hořkost a počet semen.
Grapefruit nebo šťáva z něj je "snídaňové ovoce". Hořčiny podporují trávení, proto patří i mezi předkrmy - apetizéry. Grapefruit překrojíme, nožem oddělíme dílky dužniny od kůry a přepážek a vyjídáme lžičkou. Má podobné složení jako ostatní citrusy a 40 mg vit. C/100 g. Hodí se do ovocných salátů, používá se jako dezertní ovoce.
Celý článek |
Autor:
administrator |
Počet komentářů: 207 |
Přidat komentář |
