Kávovník je rostlina keřovitého vzrůstu a dosahuje výšky až 3 a 5 metrů, maximálně až 10 metrů. Kořeny zasahují do hloubky 1,5 metru. Listy jsou za mlada barvy hnědě zelené, později zelené a staré jsou tmavě zelené. Květy jsou bílé hvězdicovitého tvaru, kvetou ve skupinách po 8 až 15 květech
. Po sedmi měsících po odkvětu se vyvíjí plody - bobule - ve kterých jsou dvě semena. Rostlina plodí již tři až šest let po vysazení (podle místních podmínek). Strom může rodit po dobu čtyřiceti let. Rostlina nesnáší teploty nižší než 0°C, při teplotách nižších než -2°C hyne. Původně rostla v polostínu vyšších stromů. Kávovník pochází z tropické východní Afriky. Poskytuje plody, ze kterých se vyrábí káva. Plody mají mají zprvu zelenou barvu, později přechází do červené. V současné době je významnou hospodářskou plodinou i mimo oblast původního výskytu. V Etiopii se pěstoval pro své plody již před 2000 lety a je pravděpodobně domovskou oblastí rostliny.
V současné době známe 40 rodů kávy. Každý rod má své regionální typy. Coffea arabica je však nejrozšířenější a poskytuje až 90% světové produkce "kávových zrnek". Po usušení semen a dalším zpracování se z nich stanou známá, v naší společnosti hojně konzumovaná kávová zrna. Často jsou míchána zrnka z různých oblastí k výrobě různorodých směsí, které jsou dodávány na trh. Kvalita směsi závisí na jakosti zrn, pečlivosti jejich přípravy a posudku ochutnávačů kávy. Káva se dnes pěstuje po celém světě v pásmu mezi obratníky Kozoroha a Raka.