DISKUZNÍ FORUM
Vstupte do diskusního fora
|
PĚSTUJEME ASIMINU (PAWPAW) - zkušenosti
Vydáno dne 12. 11. 2005 (26068 přečtení)
Pawpaw (uvaděné taky jako Asimina nebo česky Muďol)přes svůj původ v hodně vzdálené části světa má překvapivě dobré předpoklady pro pěstování u nás, zejména poměrně dlouhou požadovanou dobu vegetačního klidu (okolo 1500 hodin) při vysoké mrazuvzdornosti (až -28°C). Právě tyto dva faktory pawpaw zásadně odlišují od jiných, třeba i podobně mrazuvzdorných rostlin, jejichž potřeba vegetačního klidu je ovšem řádově menší, tudíž jsou náchylné k brzkému rašení, poškozovány jarními mrazíky, atp.

Muďoul ocení hlubokou propustnou zeminu s dostatkem živin a vláhy (vyhovuje průběžný přísun vláhy, takže když dlouho neprší, je třeba pojmout konev či hadici...).
Přijatelné jsou teplotní podmínky s teplotami nad bodem mrazu po dobu 140 - 160 dnů. Jarní mrazíky nejsou nebezpečné, asiminy později raší, vykvétají postupně během 2 - 3 týdnů a v této fázi růstu nejsou k mrazíkům nějak významně citlivé.
Květy jsou voskově fialové a pro včely nevábné, roli opylovače přejímají mouchy, vítr a při nejhorším Vaše ruce...:-). Pawpaw je cizosprašné, údajně samosprašná odrůda Sunflower je pouze částečně samosprašná a rozhodně nelze očekávat nějak zajímavější sklizně (zda-li vůbec jaké) pokud nebude k dispozici geneticky jiná pawpaw (=jiná odrůda).
Po opylení se začínají vyvíjet plody z každého opyleného květu v počtu od jednoho až do devíti.
Plody poměrně rychle přirůstají do velikosti kolem 2 cm kdy začíná přirozený opad. Rostlina si ponechá pouze ty plody které bezpečně uživí. Plody které zůstaly na rostlině postupně přirůstají přibližně do konce července kdy jakoby zastavují růst a rostliny se věnují druhé růstové periodě.
Od konce srpna (v našich podmínkách) se plody začínají prudce zvětšovat a postupně dozrávají v závislosti na odrůdě od konce srpna do konce října. Zralé plody změknou a intenzivně voní, chuť je lahodná (ne nadarmo je jedno z pojmenování pawpaw banán severu), tropická, dužina krémovitá, jde v podstatě mazat na chleba...:-), obvykle žluté-oranžové barvy. Vyjídá se lžičkou, semena se nejí. Plody mají jednu nevýhodu - musí se zpracovat co nejrychleji - při pokojové teplotě vydrží zcela dozrálé 2 - 3 dny, v lednici 2-3 týdny ovšem z vlastní zkušenosti - jejich neobvyklá a podmanivá chuť celkem nedovolí vznik přebytků, přímá konzumace postačuje..:-). Použití dužiny je na výrobu zmrzlin, dezertů, koláčů (!!! exkluzivní chuť), omáček a sušení. Hodně se diskutuje o léčivých vlastnostech listů a dalších částí. Plody mají vysokou výživnou hodnotu a vysoký obsah vitamínů, jsou výživnější než jablko, hrušeň, broskev a hrozno dohromady. V USA z plodů vyrábějí přesnídávky pro kojence.
Stanoviště: v domovině je lepší polostín, kdy na rostlinu svítí slunce jen v dopoledních hodinách, u nás je třeba volit slunné stanoviště (ověřeno!).
Po výsadbě mladých rostlin může být přínosné zabezpečit jejich ochranu před přímým sluncem. Nejlepší je použít ochranu z voskového papíru která se používá v lesích na ochranu proti okusu u listnatých dřevin. Když rostliny tuto ochranu přerostou přistoupíme k odstranění a otužení rostliny. Vždy je lepší takto postupovat při nižších teplotách a zatažené obloze. Mladé listy nepřivyklé slunci jsou náchylné na spálení sluncem. Semena poměrně dlouho a nepravidelně klíčí (týdny až měsíce), záleží na teplotě a půdní vlhkosti. Semenáče preferují plný stín, nebo rozptýlené světlo např. polykarbonát nebo dvojitá folie. Mladé rostlinky zpočátku pomalu rostou a věnují se tvorbě mohutného kulového kořene, který v prvním roce naroste do hloubky 22 -30 cm.
Výsev semen do volné půdy je naprosto vyloučen z důvodu poškození kořenů při případném přesazování, které asiminy špatně snáší. Výnos plodů z jedné 10 leté rostliny v květináči je 5 - 7 kg, ve volné půdě kolem 15 kg prvotřídního ovoce. Asimina ukončuje vegetaci dříve než většina našich původních ovocných dřevin. Jabloně, hrušně, třešně i švestky jsou stále sytě zelené, ale asiminy jsou již všechny žluté nebo opadané. Proto si myslím, že i pozdní odrůdy u nás dozrají.
V součastné době je v ČR k dostaní některé z odrůd:
Overleese, Davis, Sunflower, Georgia, Sweet Alice, Rebeccas Gold, NC-1, Taylor a
Wels.
Dovoz nových odrůd na jaře 2006: Overleese, Prolific, Rebeccas Gold,
Sunflower, Taylor, Wilson, Mango, Mitchel, NC-1, Sweet Alice a Wels.
V současné době probíhají jednání o dovozu dalších 9 odrůd z Michiganu
Kontakt na autory pawpawmorava@seznam.cz
a pawpaw@volny.cz
Celý článek |
Autor: Zdeněk Černoch |
Počet komentářů: 198 |
Přidat komentář |

|
REKLAMA PRO CITRUSY.CZ
Jesli-že se Vám naše "noviny" líbí budeme rádi pokud si umístíte ikonku na Vaše stránky

Nebo si nás uložte do oblíbených Ctrl + D
INFORMACE
CITRUSY.CZ Vydavatel:Richter group Copyright: Richter 2001
Kontakt:Pomocí diskusního fora
|