![]() |
VYHLEDÁVÁNÍ
HLAVNÍ MENU
CITRUSÁŘSKÉ ORGANIZACE
PARTNER LINKY
REKLAMA
|
Komentáře
ke článku: Z našeho diskusního fora
ze dne 30.09.2002, autor článku: administrator
Komentář ze dne: 16.10.2002 04:02:17
Autor: ing. Michal Pavelek (zeleny_snek@volny.cz) Titulek: Re: Puklice
Važený pane Menoušku,
jedinou účinnou metodou proti puklici je prevence, resp. důsledné oddělení citrusů od jiných pokojových rostlin, zejména pak fikusů a jiných, nakoupených v zahrádkářských prodejných. Tyto jsou výbornými šiřiteli škůdce.
Jsou-li však tyto rostliny již napadeny, nezbývá Vám už nic jiného než tyto rostliny pravidelně ručně "obírat", což u větších rostlin není zrovna příjemná činnost nebo zvolit některou z "drastických" metod. Každá z nich má svá úskalí, jelikož je nemusí kromě puklice přežít i rostlina. Hodně závisí na jejím zdravotním stavu a proto Vám ani neprozradím přesné postupy (koncentrace). Doporučuji Vám si tyto metody odskoušet nejdříve na nějakých rostlinách na kterých Vám až tolik nezáleží.
"Drastické" metody :
1. Mráz -3 až -4 C spolehlivě puklice zahubí ( na rozdíl od ostatních se nemůže stát, že nějaké puklice přežijí a posléze se zase rozmnoží. Pro citróníky však moc nedoporučuji)
2. Výluh z tabáku ( nejlépe Taras Bulba)
Ručně obrat puklice a celou rostlinu "vykoupat" v tomto výluhu.
3. Postřik ze směsi jaru a stolního oleje. Vždy nutno ředit min 1:1 s vodou, jinak to znamená téměř vždy spolehlivou "smrt" celé rostliny.
Osobně s puklicemi nemám problémy a to především proto, že jsou drženy odděleně od ostatních rostlin. Za 21 let pěstování citrusů jsem je měl pouze 3x a zmíněné metody jsem odskoušel - jsou všechny funkční.
S pozdravem
Pavelek
Brno, 16.10.2002
Reakce na komentář |
UŽITEČNÉ ODKAZY
INZERCE
REKLAMA
REKLAMA PRO CITRUSY.CZ
INFORMACE
Vydavatel:Richter group Copyright: Richter 2001 Kontakt:Pomocí diskusního fora
|
Tento web site byl vytvořen prostřednictvím phpRS - redakčního systému napsaného v PHP jazyce.
Na této stránce použité názvy programových produktů, firem apod. mohou být ochrannými známkami
nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.