Milá Majránko, neber si to prosím nijak osobně, ale tvůj dotaz je přesně ten z kategorie proč neodpovídat, nereagovat. Pokud chci, aby něco někdo identifikoval musí být to focené především vidět. To co je vidět na fotce je stromek ... zda-li je to citrus to se již dva mohou hádat. Opravdu to tak je. Po zvětšení obrázku lze z kostečkové pixelace obrázku jen tipovat, že jde o grep, semenáč .... pokud ty jisté znaky nejsou vytvořeny jen pixelací=zkostečkováním obrázku při jeho zvětšení.
Citrusy je možno řezat i hodně hluboko, i když to seřízneš na "pařízek", obrazí. Vždy je potřeba však mít na paměti, že citrusy, zejména semenáče, mají poměrně citlivý kořenový systém. Při nadbytku vláhy kořeny uhnívají a je zle. Proto je nezbytné před řezem a po řezu omezit zálivku - jak moc omezit závisí dle toho jak moc budu řezat. Prostě tak, aby byla zajištěna rovnováha mezi zachovanou listovou plochou, kterou rostlina "odpařuje" vláhu a vlhkostí v zemině dle velikosti nádoby, ve které citrus roste. Trefit toto správně není vůbec u starších semenáčů jednoduché. Semenáče začínají u nás plodit za 30 či 50let, někdy nemusí vůbec. Takže řezej dle toho co chceš docílit. Máš-li ho na dekoraci ... řezej tak, ať to tvému oku lahodí. Chceš-li ho dovést do plodnosti - je třeba řezat tak, aby vodorovně či dolů rostoucí bylo maximálně zachováno a toto nutit k co největšímu rozvětvení ... ne moc hlubokým řezem, víceméně jen zaštipováním. Nicméně ... ani tímto se mnohé semenáče u nás ke kvetení a plodnosti prostě nikdy nedonutí.
Narostl-li někde v bytě bude lepší ho zimovat někde v bytě jak je zvyklý. Obecně však pro zimování citrusů platí : čím více světla tím lépe. Čím nižší teplota, tím lépe ... ale současně pozor na nadbytek vláhy, hrozí uhnití kořenů, u semenáčů zvláště. Současně však platí, že - nenechat přeschnout. Kořeny, které přeschly totiž následně taky uhnijí.
_________________ Nemám skleník, citrusy pěstuji v nádobách, venku jsou od začátku dubna až do vánoc http://www.citrusy.estranky.cz
|