Petrik19 napsal:
.
Často se mi stává, že bohatá úroda nestačí dozrát.
Při své dovolené na jihu jsem opakovaně zaregistroval, že na tržnicích nabízí nezralé fíky. Nikdo mi ale nedokázal říci, k čemu jsou dobré. Jen jsem zaznamenal názor, že snad na kompoty. Zkoušel jsem je zavářet, ale bez úspěchu.
Poradí mi někdo?
Daj si do Googlu "incir receli" a nájde ti to niekoľko receptov na figový džem z nezrelých fíg. Turci ho vyrábajú z olúpaných nezrelých fíg.
Tu máš recept:
1/2 kg olúpaných nezrelých fíg
1/2 kg kryštálového cukru
2 šálky vody
šťava z 1/2 citrónu
3 - 4 klinčeky ( hřebíčky )
Postup:
Figy olúpať, 5 minút variť vo vode a následne odcediť. Toto opakovať 3x a samozrejme zakaždým vodu vymeniť ! ( týmto zmizne horká latexová chuť ).
Medzi tým si v inom hrnci dáš rozpustiť v 2 šálkach vody 1/2 kg cukru, pridáš citrónovú šťavu a klinčeky a za stáleho miešania varíš asi 15 minút. Potom do tohoto sirupu pridáš odcedené uvarené figy a varíš ešte asi 25 minút. Na konci odoberieš prípadnú penu a môžeš plniť do pohárov. Dobrú chuť !
Milan