Fortunelly i kalamondin jsou do bytu podle mě nejhezčí a nejlíp snáší bytové podmínky, ostatní citrusy se mi doma dařilo udržet přes zimu s velkými problémy (opad či osychání listů, úhyn), plody kalamondinu stačí rozkrojit a pocukrovat a pak je výborný
Je to chuťově takové divoké, ale ne nepříjemné.
Je dobré zvážit, jaké má člověk k dispozici podmínky pro pěstování a pro zimování, celoročně venku vydrží jedině Poncirus Trifoliata (kulatý semišový hořký kyselý a pryskyřičný citron), vyjímečně i jiné mrazuvzdorné druhy, ale je třeba počítat s tím, že některý rok (třeba po 5,10 letech) přijde opravdu blbá zima a to co venku 5 let rostlo a už vypadalo na první úrodu zmrzne a může se začít znovu. Přestože poncirus trifoliata je považován za nejedlý díky obsahu pryskyřic v dužnině, které vám totálně zalepí zuby a kvůli nahořklé chuti, je metoda, jak se pryskyřic snadno zbavit. Jednoduše se sklizené plody vymačkají jako citrony do nádoby, nechá se to ustát, pryskyřice si sednou na dno, vršek šťávy se sleje a dá se použít při ředění vodou normálně na pití jako šťáva z limet a citronů a je to dobré. Zralé plody taky krásně voní a když se jich pár nechá na stole v míse s ovocem, je to fajn, navíc každá návštěva zírá, že citron může být chlupatý a může růst u nás na zahradě
Jako podnože pro bytové pěstování jsou opravdu ze znadno dostupných dobré grepy nebo pomeranče (nejvíc semen bývá v těch nejmenších a nejlevnějších), mandarinky rostou pomalu, a co roste opravdu hodně pomalu, tak to jsou semenáčky kumkvatu (fortunelly).