iclcz01 napsal:
Ono není domácí marmeláda jako koupená marmeláda. Mně ji naučila dělat bytná v Anglii a od té doby se po ní můžu utlouct. A kdo neví, na co ty pomeranče jsou a zakousne se, utluče se taky
Marmeláda
- k čemu a na co to je
. Mám tady lepší řešení
, s dovolením kopíruji z knihy:
Andrzej Sarwa
VELKÁ KNIHA
O DOMÁCÍ VÝROBĚ LIHOVÝCH NÁPOJŮ :
Hořký pomerančový likérKůra z velkého pomeranče, 0,5 l vody, 1 l lihu (96%)
Líh smíchejte s vodou, vlijte do skleněné nádoby a přidejte
pomerančovou kůru. Nádobu hermeticky uzavřete a postavte
na teplé a tmavé místo na dobu 6 týdnů. Po uplynutí této doby
tekutinu slijte, přefiltrujte přes filtrační papír, rozlijte do
lahví, zazátkujte, zavoskujte a odneste do sklepa. Nápoj musí
ještě půl roku dozrávat. Likér je průhledný a má nahořklou
chuť s pomerančovým aroma. Je velmi silný. Podávejte chlazený
na 10–12 ° C.
Hořko-sladký pomerančový likérČerstvá kůra ze dvou pomerančů, 50 dkg cukru, 0,5 l vody,
1 l lihu (96%)
Líh vlijte do skleněné nádoby a nasypte pomerančovou kůru.
Nádobu hermeticky uzavřete a postavte na teplé a tmavé
místo. Po uplynutí této doby alkohol slijte a přefiltrujte přes
filtrační papír. Z cukru a vody uvařte sirup a do horkého pomalu
a opatrně přilévejte alkohol, ve kterém se macerovala
pomerančová kůra. Likér přelijte do lahví, zazátkujte, zavoskujte
a odneste do sklepa, kde musí ještě půl roku dozrávat.
Likér je průhledný s hořko-sladkou příchutí a je silný.
Podávejte chlazený na 10–12 ° C.