CITRUSY.CZ

internetový rádce začinajících pěstitelů - fórum
Kávovary-online.cz
Právě je 15 Dub 2021 00:43

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 225 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: recepty na limončelo
OdeslatNapsal: 12 Led 2010 18:28 
Offline
Přispívám na web 200 Kč
Přispívám na web 200 Kč
Uživatelský avatar

Registrován: 10 Bře 2004 13:32
Příspěvky: 1563
Bydliště: u Slavkova u Brna 220 mnm
Petr Broža napsal:
Kamco, myslím, že tento cedrát, který jsi tolik chtěl má snad ještě Zdeněk. Dovezl jsem kdysi roub panašované větvičky tohoto typu cedrátu z kalábrie, panašování se sice ztratilo ( u mne po zimě i rostlina :mrgreen: ), ale snad u Zdenka se udržel v zeleném vydání.


Diky Peto za radu, ale uz nebudem rozširovať svoju zbierku citrusov, možno ešte zmenšovať. ;)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: recepty na limončelo
OdeslatNapsal: 12 Led 2010 18:37 
Offline
Přispívám na web 200 Kč
Přispívám na web 200 Kč
Uživatelský avatar

Registrován: 10 Bře 2004 13:32
Příspěvky: 1563
Bydliště: u Slavkova u Brna 220 mnm
Petr Broža napsal:
Jak přesně v praxi dělat toto, respektive jak ten dest.přístroj v domácích podmínkách nahradit :?: :
Citace:
b- destilácia: Čo najskôr po ukončení zberu, sa listy spolu s čistým alkoholom a vodou varia v destilačnej nádobe pri nízkej teplote.


No, nie je to nič záhadného, pritomna voda pri vare strháva pary silíc a lepšie sa to destiluje. Podobne som kedysi dávno predestiloval živicu z borovíc spolu s vodou, čím som vlastneaj chránil proti prehriatiu a oddestiloval sa mi vońavý ale prchavý olejček = terpentýn. Dalej: destilovanie pri nízkej teplote dosiahneš tak, že znížiš tlak a to tak, že aparatúru napojíš na nejakú vývevu. Ale myslím, že v domácich podmienkach je zbytočné znižovať tlak, stačí ak zmiešaš ten alkohol s vodou, pridášlisty a prepáliš.

Pokud bude jasno jak postupovat dle bodu b, tak se vyjasní i bod c :
Citace:
c-v závislosti na výslednej kvalite destilátu, sa proces môže opakovať raz alebo dvakrát pričom sa do destilátu pridávajú nové listy- týmto spôsobom sa zvýrazňuje chuť destilátu.


.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: recepty na limončelo
OdeslatNapsal: 12 Led 2010 18:41 
Offline
Přispívám na web 200 Kč
Přispívám na web 200 Kč
Uživatelský avatar

Registrován: 10 Bře 2004 13:32
Příspěvky: 1563
Bydliště: u Slavkova u Brna 220 mnm
radoslav napsal:
Tento postup mal skutočné riziká v tom, že neoddeloval metylalkohol, ktorý sa odparuje prvý pri cca 70 stupňoch a
etylalkohol - konzumný lieh, ktorý sa odparuje pri cca 85 stupňoch Celzia.

..................

Jediné čo sa mi na tom postupe nezdá, je to, že listy dokážu odovzdať svoju arómu tak rýchlo tzn. počas samotného prepalovania.


Metylalkohol vrie pri teplote 64 °C a etylalkohol pri teplote 79 °C. Tie teploty budú o pár stupňov vyššie pri pálení napr. slivovice, lebo je prítomná aj voda.
Je to možné ) s tými listami) silice sú veľmi prchavé.
Kam


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: recepty na limončelo
OdeslatNapsal: 12 Led 2010 18:43 
Offline
Přispívám na web 200 Kč
Přispívám na web 200 Kč
Uživatelský avatar

Registrován: 10 Bře 2004 13:32
Příspěvky: 1563
Bydliště: u Slavkova u Brna 220 mnm
Petr Broža napsal:
Dík za pobavení s tím odkazem na Buchlovice :lol: .
To destilování hotového lihu s listy vypadá moc komplikovaně, takže z toho nic nebude. Pořád jsem doufal, že tu pálenici tam mají pouze na pálení raki a cedrátové listy se v tom jenom nějak jednoduše vymacerují...


Nic zložiteho, dopredu si vysušíš listy, potom do varneho kotla dáš nejký akohol, pridáš vody, vysušené listy a predestiluješ.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: recepty na limončelo
OdeslatNapsal: 12 Led 2010 18:50 
Offline
Aktivní citrusář
Aktivní citrusář

Registrován: 04 Srp 2005 06:18
Příspěvky: 422
Bydliště: Nemšová, 212 m. n. m.
-V pálenici je na rúre, ktorou sa odvádza para teplomer, takže
tam sa to dá pozorovať - rozdiel v teplote je hlavný ukazovateľ, ktorý používa páleničár pri oddelení "úkapu"- spolu s odporným acetónovým pachom prvej zložky.
Keď sa odparia alkoholy, teplota prudko stúpne na cca 100 C a začne sa odparovať už iba voda.
-Myslím, že v kotly je aj trochu väčší tlak ako atmosferický a to tiež zvyšuje bod varu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: recepty na limončelo
OdeslatNapsal: 12 Led 2010 23:02 
Offline
Přispívám na web 200 Kč
Přispívám na web 200 Kč

Registrován: 17 Zář 2005 23:32
Příspěvky: 3386
Chlapi díky za info, ale to není pro mně.
Co tak naložit kumkvaty do pomer.likéru ? Blíží se citrusfestival v Mentonu a tak prohlížím místní zahrady a majitel jedné soukromé sbírky La Citronneraie François Mazet nabízí naše limončela apod. Zmíněné kumkvaty v pomerančelu :arrow: sklenička za pouhých 15 Euro :mrgreen: Nebo kilo biocitrónů na limončelo za 5Euro :
http://www.lacitronneraie.fr/index.php?pg=boutique

(vše samozřejmě bez dopravy :lol: , zajedte se tam podívat :D ).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Viněty na limončelo
OdeslatNapsal: 31 Led 2010 18:48 
Offline
Přispívám na web 200 Kč
Přispívám na web 200 Kč

Registrován: 17 Zář 2005 23:32
Příspěvky: 3386
Letošní úroda je obrovská, menší plody o které doma není moc zájem zpracovávám na "čela" :lol: . A tak se musely udělat další viněty na novinky této sezony-např. z grepu :


Přílohy:
grapecello.jpg
grapecello.jpg [ 43.25 KB | Zobrazeno 479 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Viněty na limončelo
OdeslatNapsal: 31 Led 2010 18:53 
Offline
Přispívám na web 200 Kč
Přispívám na web 200 Kč

Registrován: 17 Zář 2005 23:32
Příspěvky: 3386
Petr Broža napsal:
Letošní úroda je obrovská, menší plody o které doma není moc zájem zpracovávám na "čela" :lol: . A tak se musely udělat další viněty na novinky této sezony-např. z grepu :
Nejvíce se povedlo Arančelo ve vánočním kořeněném provedení. Atraktivní na pohled je jeho verze z krvavých pomerančů. Také likéru z Chosty je dost a tak si zasloužil vinětu :mrgreen: .


Přílohy:
Arancello.jpg
Arancello.jpg [ 45.55 KB | Zobrazeno 488 krát ]
Arancello rosso.jpg
Arancello rosso.jpg [ 41.01 KB | Zobrazeno 480 krát ]
Chostacello.jpg
Chostacello.jpg [ 46.18 KB | Zobrazeno 469 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Arancello na vánoce
OdeslatNapsal: 03 Úno 2010 21:57 
Offline
Přispívám na web 200 Kč
Přispívám na web 200 Kč

Registrován: 17 Zář 2005 23:32
Příspěvky: 3386
Petr Broža napsal:
Petr Broža napsal:
V časopisu Apetit - prosinec 2009 vyšel recept na vánoční kořeněný pomerančový likér :D . Kdo má pár plodů - už je čas :lol: .
Tak jsme dnes po rozdání dárku premiérově ochutnali speciální vánoční kořeněné Arancello :D . Opravdu to bylo velké mňam - mňam - mňam :lol: . Přidání skořice a vanilkového lusku dle receptu dodalo likéru vánoční vůni a neodolatelnou lahodnou chuť. A to jsem tam ještě nedal koření kordamom, které jsem nesehnal :cry: . Na rozdíl od receptu jsem na macerování nepoužil jenom horní část pomer.kůry, ale navíc i dužninu. Vyhodil jsem jen tu bílou hořkou mezivrstvu - odborně albedo.

Protože se vánoční kořeněné Arancello velmi zalíbilo, pokračuji s nakládáním. Pupečný pomerančovník cv. Skags Bonanza
už vloni trochu stagnoval a letos mu narostly pouze malé plody s nedostatkem cukru. A tak jsem větší část - těch nejmenších sklidil, oloupal kůru a naložil.


Přílohy:
Arancello_a.jpg
Arancello_a.jpg [ 42.16 KB | Zobrazeno 469 krát ]
Arancello_b.jpg
Arancello_b.jpg [ 48.42 KB | Zobrazeno 461 krát ]
Arancello_c.jpg
Arancello_c.jpg [ 118.58 KB | Zobrazeno 516 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: recepty na limončelo
OdeslatNapsal: 05 Úno 2010 18:56 
Offline
Přispívám na web 200 Kč
Přispívám na web 200 Kč

Registrován: 17 Zář 2005 23:32
Příspěvky: 3386
Je období plesů a jako jiné roky dávám do tomboly (např. na školní ples místní základní školy) citrusové plody ustřižené s větvičkou listů a letos jsem do toho přidal litr mandarčela či jiného "...čela". Na jednom plesu mé čelo vyhrál jeden z pořádajících hasičů a po skončení plesu mu bylo nějak smutno a v hasičce se pustil do výhry :roll: . Už měl před tím nakoupeno, proto ho to zmohlo a položil hlavu na umakartový stůl a usnul. Když ho zde kolegové našli, tak jeden zlomyslník přejmenoval mé limončelo na "Umakartčelo" :twisted: :lol: .


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Recepty na limončelo
OdeslatNapsal: 08 Bře 2010 21:18 
Offline
Přispívám na web 200 Kč
Přispívám na web 200 Kč

Registrován: 17 Zář 2005 23:32
Příspěvky: 3386
V množství nakládaných citrusů v tuto zimu vítězí Mandarcello ( hlavně klementiny a deliciosa včetně tenké kůry a semen, ze satsum pouze dužnina) a Arancello kořeněné - dužnina, okrajovaná slupka z kůry, koření - vanilka, kardamom, skořice.
Bohužel citronů na limončelo je minimum, zjara mně kvetou většinou samčími květy a násady z letního a hlavně z podzimního kvetení v zimě namrznou a jde to dolů. Zelené citronky jsou na to velmi citlivé (vložím foto)..

Jedno z Arancell z denního sběru, vpravo odpad. :


Přílohy:
Citroniky namrzle 27.2.10.jpg
Citroniky namrzle 27.2.10.jpg [ 75.13 KB | Zobrazeno 469 krát ]
4.3.2010.jpg
4.3.2010.jpg [ 53.51 KB | Zobrazeno 439 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: recepty na limončelo
OdeslatNapsal: 09 Bře 2010 20:44 
Offline
Citrusář
Citrusář
Uživatelský avatar

Registrován: 16 Lis 2006 14:58
Příspěvky: 962
Bydliště: Poprad-Slovensko
Petre, nemas zaujem vyuzivat citrusove plody komercne? :lol: tusim ich mas nadbytok, ked z nich delas palenicu :mrgreen: budem odberatel moku, ak suhlasis :P :mrgreen: :D

_________________
http://www.exoticke-rastliny.eu/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: recepty na limončelo
OdeslatNapsal: 09 Bře 2010 22:43 
Offline
Přispívám na web 200 Kč
Přispívám na web 200 Kč

Registrován: 17 Zář 2005 23:32
Příspěvky: 3386
Ivan Bross napsal:
Petre, nemas zaujem vyuzivat citrusove plody komercne? :lol: tusim ich mas nadbytok, ked z nich delas palenicu :mrgreen: budem odberatel moku, ak suhlasis :P :mrgreen: :D
Olodů jsem letos opravdu nadbytek měl, ale došla druhá základní surovina - alkohol k macerování plodů. Až někdy dojedeš, tak se vůbec neurazím, pokud dovezeš nějakou čistou pálenku, vodku apod. :D A já ti věnuji "čela" :mrgreen: . Ale obchodovat ne - to ani nejde.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: recepty na limončelo
OdeslatNapsal: 14 Bře 2010 22:25 
Offline
Citrusář
Citrusář
Uživatelský avatar

Registrován: 16 Lis 2006 14:58
Příspěvky: 962
Bydliště: Poprad-Slovensko
Petre, zas si sa vynasiel, takto tunel nespojime :mrgreen: jasne, ak by bola sanca, v maji by som siel do Prahy a cestou s5 domov by sme sa s Petrom Krskom u teba stavili, slovenska vodka alebo UM ta neminie, neboj, ale musis ma za to opit :mrgreen:

_________________
http://www.exoticke-rastliny.eu/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: recepty na limončelo
OdeslatNapsal: 15 Bře 2010 22:04 
Offline
Přispívám na web 200 Kč
Přispívám na web 200 Kč

Registrován: 17 Zář 2005 23:32
Příspěvky: 3386
Ivan Bross napsal:
Petre, zas si sa vynasiel, takto tunel nespojime :mrgreen: jasne, ak by bola sanca, v maji by som siel do Prahy a cestou s5 domov by sme sa s Petrom Krskom u teba stavili, slovenska vodka alebo UM ta neminie, neboj, ale musis ma za to opit :mrgreen:
Ivane, to nebude žádný problém :mrgreen: , limončela je dost. Bude ještě hůř jak posledně - tehdy byly 4 druhy čel, nyní jich je 8 , to bude ochutnávka :!: :lol: :mrgreen:


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 225 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přeskočit na:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - phpBB.cz