KRUMME napsal:
Petře, budeme ještě stavět ten Limoncellovod? Jak tak koukám, bude zbytečný, od teďka jsme soběstační..
... nebo začni s Ivanem vyjednávat o ceně.
S Ivanem ze Slovenska se nedomluvíme, on počítá po staru v korunách, ale inkasuje v Eurech - a to bylo moc drahé limončelo
.
Ještě k té výrobě. Určitě to neberte jako návod, poctivě to dělali Kamco, Vojtěška atd. (výše v tomto topicu). Já jsem prostě měl doma přebytečné citrusové plody a přebytečné starší pálenky. Šlo převážně o hruškovici a něco podobného, dost výrazné chuti (v záporném slova smyslu) - jak se říká měla "ocas". Proto jsem to nějak bez vážení, odměřování naložil a včera smíchal s oslazenou vodou. Opět jen tak od oka, spíš podle velikosti dostupných nádob. Výsledkem je, že stará pálenka a přebytečné plody se takto určitě zužitkují
( mám velkou rodinu, navštěvuje mně dost lidí a navíc slavím kulaté narozeniny). Nepříjemnou skutečností - s kterou jsem ale počítal je, že v likéru sice cítíme citrusové ovoce, ale "ocas" z pálenky chuť ruší
, to prostě nejde odstranit
.
Chtěl jsem alespoň jeden vzorek udělat dle ital.receptu a použít řeckou raki, která nemá žádnou výraznou chuť-blíží se k čistému lihu). Ovšem v letošní mizerné zimě mně namrzla a shnila většina citronů a tak jsem nakonec do kůry přikrájel i zelenou slupku cedrátů a především hybridů (Ponderosa apod.). A právě tento vzorek jsem na závěr zmastil. Měl jsem plný stůl, málo nádob a tak do jednoho litráku na cukrovou vodu jsem si přechodně vyprázdnil malý demionek staré pálenky. Jenže, když jsem chtěl naředit výluh limočela z citr. a cedrátů cukr.vodou, nalil jsem do toho ten litr pálenky....
. No nic, ještě se tam nějaký pravý citron snad najde a raki také nějaká je.