CITRUSY.CZ

internetový rádce začinajících pěstitelů - fórum
Kávovary-online.cz
Právě je 28 Bře 2024 19:32

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 84 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Palmy ze semínek
OdeslatNapsal: 19 Říj 2006 15:42 
Offline
Nový člen fóra
Nový člen fóra

Registrován: 21 Srp 2006 09:39
Příspěvky: 25
Bydliště: Olomouc
Jak množit palmy ze semen a jak na to?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
OdeslatNapsal: 19 Říj 2006 15:59 
Offline
Nový člen fóra
Nový člen fóra

Registrován: 21 Srp 2006 09:39
Příspěvky: 25
Bydliště: Olomouc
Mile mě potěšila kolegyně ve škole, když mi dovezla semínka. Neurčená, zatím nevím z čeho a odkud ale už jsem je zasadil. Zmínil jsem se jen o své zálibě v sázení palem převážně sušených datlí, kupovaných v obchodě před Vánočními svátky, a už mám dodavatele. Datlovým palmám se daří velmi dobře na školních prostorných chodbách hlavně proto, že jsou dosti odolné vůči mechanickému poškození a taky některé nepříjemně píchají, tudíž potencionálně odpuzují žactvo.
Obrázek
Obrázek
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
OdeslatNapsal: 20 Říj 2006 10:27 
Offline
Zvědavý pěstitel
Zvědavý pěstitel

Registrován: 24 Srp 2006 14:23
Příspěvky: 79
Bydliště: Nitra, SK
Vladimir,

na prvom obrazku su semena Phoenix canariensis (ktory uz v skole mate).
Na druhom je nejaky ususeny plod ale nemyslim ze povodom z palmy.
Na tretom su plody/semena Chamaerops humilis.

Odstrante zbytky plodov/duziny aby Vam ostali len samotne ocistene semena. Dajte ich do pohara/nadoby s vodou na 48 hodin. Vodu 1 az 2 krat za den vymente za novu. Pripravte si substrat (staci zemina zo zahrady) do ktoreho zasadite semena. Nie moc hlboko, staci tesne pod povrch. Zalejte, ale tak aby nebol substrat ani suchy ani moc mokry. Nadobu/kvetinac postavte na miesto kde bude mat spodne teplo - idealne aspon 28-30C (v skole asi mate kotolnu) a zvrchu pretiahnite sacok aby sa udrzala vysoka vlhkost vzduchu (kuoli tomuto je dobre pouzit napr. desiatove plastove nadoby s vikom). Cerstve semena Phoenix by mali vyklicit za 2-3 tyzdne, uz Chamaerops to moze trvat 1 az 2 mesiace. Raz za cas ich skontrolujte ci nevyschol substrat. Treba byt hlavne trpezlivy ;-)

Jan

_________________
Jan, Nitra, SK


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
OdeslatNapsal: 24 Říj 2006 08:28 
Offline
Nový člen fóra
Nový člen fóra

Registrován: 21 Srp 2006 09:39
Příspěvky: 25
Bydliště: Olomouc
Jano
Velice moc děkuji za odpověď i za určení druhu semínek. K tomu prvnímu. Myslím si, že ve škole mám jen samé Phoenix Dactylifera, tj. sušený jedlý plod koupený v obchodě. Semínko má protáhlejší tvar. Phoenix canariensis jsem dosud neměl možnost sázet, palmu jsem ale viděl kdesi v obchodě. Mám raději své, vidím jak rostou a vím jak jsou staré. Děkuji taky za radu jak na ně a jak je úspěšně probudit ke klíčení, myslím, že to bude i dobrá rada pro ostatní. Dobře se mi osvědčilo umístit plastové nádoby na topení a bohatě je zalévat spodem. Dosud se mi tímto způsobem úspěšně podařilo namnožit velké množství palem ale i jiného ovoce jako např. Litchi chinensis, Ceratonia siligua a taky mnoho kaktusů. Jakmile se bude něco v nádobách dít, ukážu foto. Zatím jen malou ukázku toho jak jsem semínka zasadil.
Obrázek
Zde je Litchi Chinesis:
Obrázek
Loňské Phoenix Dactylifera:
Obrázek
Letošní výsev kaktusů:
Obrázek
A taky Majidea Zanquebarica, které se na topení líbí a roste hezky:
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
OdeslatNapsal: 26 Říj 2006 08:10 
Offline
Nový člen fóra
Nový člen fóra

Registrován: 27 Pro 2005 11:08
Příspěvky: 6
Bydliště: Sk
U toho prveho druhu (datlovnika kanarskeho) je popisany uspech zaruceny. Semeinka vyzeraju byt doveze zo severnych oblasti Stredozemneho mora. Tieto Palmy su trosku odlisne od zakupenych datli. maju hustejsie a kratsie listy. Su naozaj nadherne.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Nová semínka
OdeslatNapsal: 29 Říj 2006 08:40 
Offline
Nový člen fóra
Nový člen fóra

Registrován: 21 Srp 2006 09:39
Příspěvky: 25
Bydliště: Olomouc
Přátelé,
vracím se zpět k tématu Palmy ze semínek.
Nejdříve k původu semen vyobrazených v úvodu, jak mi je popsala kolegyně. Všechna jsou ze Španělska, ta oranžová jsou za SEVILLY a ta červená z CORDOBY, vše je oblast Andalusie. Kolegyně je cestovní nadšenec a milovnice teplých krajin. Moc se ji líbí palmy na chodbách školy. Slíbila mi, že své klienty - turisty „zaměstná“ sběrem exotických semínek.
A nyní k problematice semen, která se již objevila na trhu. Ta v plastových vaničkách jsou patrně vždy z Tunisu a mají téměř 100% klíčivost. Pozor, jsou-li obsypány krystalizujícím cukrem, jde o datle staré neprodané v minulých letech a nabídnuté koupěchtivému zákazníkovi nyní. Nebrat!! Je to tvrdý nechutný hnus! Ale klíčivý.
V Kauflandu jsem koupil sušené datle od firmy K & A Co. Ltd. Zerisf Ave, Kerman, IRAN. Jejich semena jsou podstatně menší v porovnání s těmi z Tunisu nebo Španělska. Pro porovnání je vlevo dole semeno ze Španělska, které mi přivezla kolegyně.
Krabička z Iránu, která obsahovala 32 sušených datlí za 17,- Kč.
Obrázek
To je dobrá cena, na Floře v Olomouci se tají tatáž ale již vyloupaná semena koupit v sáčku po pěti kusech cca za 50,- Kč.
No nekupte to!
A zde je obsah krabičky, vlevo dole semeno ze Španělska.
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Semínka vyklíčila
OdeslatNapsal: 21 Lis 2006 13:53 
Offline
Nový člen fóra
Nový člen fóra

Registrován: 21 Srp 2006 09:39
Příspěvky: 25
Bydliště: Olomouc
Zasazená semínka Phoenix canariensis před měsícem (19.10.2006) tento týden vyklíčila (20.11.2006). Nezbývá mi nic jiného nežli počkat na ostatní plody/semena Chamaerops humilis.

Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Klíčení palmových semínek
OdeslatNapsal: 04 Pro 2006 15:33 
Offline
Nový člen fóra
Nový člen fóra

Registrován: 21 Srp 2006 09:39
Příspěvky: 25
Bydliště: Olomouc
Pro případné zájemce zde uvádím stav klíčení semen, která jsem zasadil 19. a 27. 10. 2006. Stále se setkávám s lidmi, kteří tvrdí, že to neroste nebo nevyklíčí ani za rok. Tvrdím, že do měsíce ta snaživější semena ukáží své klíčky a těm co to neroste, tak těm dám roční nebo dvouletou palmu zdarma, protože jich mám hodně - roste to jako tráva. Pozn.: neposílám, nevozím!!!

Zasazená semínka Phoenix canariensis 19.10.2006 vyklíčila 20.11.2006. A dnes 4.12.2006 je následující stav:
Obrázek

Semena palmy Chamaerops humilis, dovezená ze Španělska a zasezena též 19.10.2006 začala nesměle vykukovat z hlíny, jsou pomalejší ale snaží se:
Obrázek

Klíčení probudilo k životu i semena plodů z papírové krabičky od firmy K & A Co. Ltd. Zerisf Ave, Kerman, IRAN, zakoupených v Kauflandu
Obrázek

Případným zájemcům přeji mnoho pěstitelských úspěchů.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Phoenix - klíčení
OdeslatNapsal: 04 Pro 2006 18:10 
Offline
Citrusář miminko

Registrován: 04 Srp 2006 08:49
Příspěvky: 51
Bydliště: Olomouc
Já jsem asi před patnácti lety nechala vyklíčit semínka datlí. Neznala jsem výše popsané rychlení a taky jsem si v "moudrých knihách" přečetla, že phoenix klíčí dlouho a těžce. V květináči při běžné pokojové teplotě klíčil opravdu dlouho - asi po čtyřech měsících jsem to chtěla vzdát a zeminu i se semínky vyhodit, "pro jistotu" jsem však květináč vysypala na noviny. K mé radosti začaly právě klíčit :D
Pak už rostly normálně, několik jsem jich rozdala jako malé a sama jsem měla dlouho dvě, které jsem musela dát pryč, když mě začaly vytlačovat z bytu - asi po pěti letech měly každá přes dva metry. :lol:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Mikulášská
OdeslatNapsal: 05 Pro 2006 08:30 
Offline
Nový člen fóra
Nový člen fóra

Registrován: 21 Srp 2006 09:39
Příspěvky: 25
Bydliště: Olomouc
Sengge děkuji za příspěvek a přidávám mikulášské povídání.
Před rokem, na Mikuláše, jako každý jiný rok, jsem zasadil semínka datlí, zakoupených na předvánočním trhu s ovocem a zeleninou. Jednalo převážně o plody datlí původem z Tuniska, která mají téměř 100% klíčivost. Mikuláši, andělé a čerti opět vyrazili do rozblácených ulic. Nastal čas přesazení mladých sazenic datlí ze společného kontejneru do samostatného květináče. Při přesazování nemám takovou úspěšnost jako při jejich klíčení. Podle mého názoru je přesazení, spojené s pracným rozplétáním zamotaných kořenů, velkým šokem pro mladou rostlinu čímž dochází k zasychání přesazené palmy. Někdy jde jen o přechodný stav z něhož se rostlina po nějakém čase sama dostane a listy zezelenají a dostanou původní svěží barvu. Pokud ne, končí rostlina ve smetí. Proto doporučuji přesazování věnovat velkou péči, pozornost a hlavně trpělivost. Substrát volím hodně propustný, kombinuji jej s rašelinou a pískem. Druhé přesazení palmy provádím asi za dva roky. Palma se většinou o přesazení přihlásí tím způsobem, že má snahu z květináče uniknout, tj. kořenový systém ve spodní části tak zmohutní, že rostlinu úplně vytlačí ven. Často dochází k tomu, že se hlína sype pes horní okraj a rostlinu není kam zalévat, zálivku dostávají bohatou, spodem a z misek. Datlové palmy, podle rčení pěstitelů v jejich domovině, musí mít hlavu v ohni a nohy ve vodě. Ještě jedna zajímavost z přesazování. Vysypu-li hlásící se palmu o přesazení z kontejneru, není v něm, krom bohatého kořenového systému a trocha hlíny v horní části, nic! Kořenový systém datlové palmy veškerou hlínu v kontejneru sežere, zlikviduje a pohltí, prostě dokonalá Adéla požírající k večeři pouze hlínu :D
Na slunném teplém stanovišti rostou palmy rychle. Potom končí jako dekorace na chodbách školy ve velkých kbelících od malířů po malování. Vzhledem k tomu, že palmy mají tuhé a mnohdy i pichlavé listy, skvěle odolávají ne vždy vzorně se chovající mládeži (slušně řečeno).
Na závěr foto datlí vysazených pře rokem s těmi, které jsem zasadil před měsícem.
Obrázek

Vám ostatním přeji krásného Mikuláše a nezapomeňte si koupit datle a pěkně je cucejte :wink:
Přeje Vladimír


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Vánoční
OdeslatNapsal: 11 Pro 2006 12:54 
Offline
Nový člen fóra
Nový člen fóra

Registrován: 21 Srp 2006 09:39
Příspěvky: 25
Bydliště: Olomouc
Tak nám nastal čas vánoční :D
Čas kdy jsou obchody plné exotického ovoce méně či více vhodného pro pěstování. Sušených datlí jsou hromady a jsou téměř vždy původem z Tunisu někdy jsou i z Iránu. Doporučuji nakoupit více balení od různých dodavatelů, vypeckovat a hned zasadit. Jsou-li v teple, pak zcela jistě do měsíce vyklíčí.
Zde je obrázek balíčku sušených datlí spolu se semínky která byla uvnitř. Finančně to není náročné, cena jednoho semínka je cca 0.50,- Kč
Obrázek

A na závěr ještě jeden bonus.
Budete-li mít štěstí tak místo druhu Phoenix Dactylifera rozpoznáte v květináči po třech letech Chamaerops humilis. Já to štěstí měl a jednu jsem již z datlí vypěstoval a právě nyní jsem identifikoval při přesazování dalších sedm kousků. Zpočátku malí listy před typickým dělením jakoby bíle ojíněné, potom se začnou dělit úplně jinak než druh Phonix.
Zde je foto Chamaerops humilis vypěstované ze semínka, které bylo v balíčku sušených datlí.
Obrázek

A zde je obrázek listů tříleté rostliny kdy lze jasně rozeznat druh Chamaerops humilis od Phoenix podle bílého ojínění listu.
Obrázek

Hezké veselé, pohodové Vánoce a mnoho zdaru.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Jak rostou zasazené rostlinky palem?
OdeslatNapsal: 09 Bře 2007 14:09 
Offline
Nový člen fóra
Nový člen fóra

Registrován: 21 Srp 2006 09:39
Příspěvky: 25
Bydliště: Olomouc
Zasazená semínka Phoenix canariensis (19.10.2006) už mají nyní druhý list a výškový průměr listů je 40 cm.
Obrázek Obrázek Obrázek
Mezi staršími rostlinami asi tři roky starými jsem opět našel druh Chamaerops humilis, kterých mám, patrně ze stejného balíčku sušených datlí, již osm.
Hurá! :lol:
Obrázek
A zde jsou vysazené 53 x Phoenix Dactylifera 11.1.2007 - země původu: Irán
Nové rostlinky úspěšně se deroucí za sluncem.
Obrázek
A na závěr jeden zajívý odkaz se spoustou fotek plodů vhodných k pěstování, zakoupených v Kauflandu, včetně pěstitelských zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
OdeslatNapsal: 09 Bře 2007 14:26 
Offline
Zvědavý pěstitel
Zvědavý pěstitel

Registrován: 24 Srp 2006 14:23
Příspěvky: 79
Bydliště: Nitra, SK
Vlado, ja len nechapem ako mozu sa mozu plody/semena Chamaerops humilis objavit medzi datlami ??? Plod vyzera aj chuti inak.

_________________
Jan, Nitra, SK


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Janovi do Nitry
OdeslatNapsal: 10 Bře 2007 10:03 
Offline
Nový člen fóra
Nový člen fóra

Registrován: 21 Srp 2006 09:39
Příspěvky: 25
Bydliště: Olomouc
Ahoj Janko
Nevím jak je to možné ale jiná semínka nesázím než ta, která jsem koupil. Nepočítám dovezené ze Španělska, které jsem vloni dostal od kolegyně. Je pravda, že jich zasadím hodně. Nyní jich mám v hlíně asi 150 a všechny jsou původem z vánočního trhu zeleniny (Tunis a Irán). Tak nevím čím nás ti umounění kluci živí nebo čím se nás snaží otrávit. Při jejich konzumaci jsem nezjistil žádný fyzický ani chuťový rozdíl. Zde posílám foto mého prvního výpěstku Chamaerops humilis ze semene „datlí“ cca 4 roky starý:
Obrázek
A zde je již patrný rozdíl u dvouleté rostliny od Phoenix Dactylifera. Jsou viditelné ostny na stonku listu a listy jsou mírně bíle ojíněny. Jak jsem již minule psal, tak jsem jich letos našel celkem osm. Ty dostaly přednostně teplé a slunné místo. Čekám jen na teplé počasí a počítám, že za půl roku nové listy mé tvrzení prokáží. Proto o tom píši aby i ostatní věděli, že něco takového možné je. Zde jsou fotky stonků listů, podle nichž lze bezpečně odlišit Chamaerops humilis od Phoenix Dactylifera u mladé rostliny.
Obrázek Obrázek
Jano, maj sa a želám hodně úspechou.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Kvety
OdeslatNapsal: 18 Dub 2007 10:36 
Offline
Nový člen fóra
Nový člen fóra

Registrován: 20 Úno 2007 16:56
Příspěvky: 11
Bydliště: Praha
Prikladam foto kvetu Phoenix dactylifera - Egypt, brezen 2007.

Obrázek

Obrázek

Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 84 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 15 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přeskočit na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - phpBB.cz