Ondra Stískal napsal:
Ahoj Lemone, zkus obě skupiny semen zasadit a udělat si drobnou srovnávací studii. Osobně bych tipoval, že budou všechny růst podobně, ale kdo ví.. Jinak do Trutnova jezdím často pracovat, podhorské klima ti nezávidím, snad jedině, pokud bys měl skrz skleník protažený teplovod z Poříčí
..ale napadlo mě zkusit zasadit nějakou trifoliátu někam na sluníčko na hory, třeba by ji sníh v zimě uchránil. Nemyslím na Luční, to by ji krnapáci stejně vytrhli, ale třeba na Benecko. Jak ty to vidíš?
...Ondro,čteš mi myšlenky
Semena jsem zasadil odděleně a čekám docela napjatě jak se budou chovat obě skupiny,i když nepředpokládám nějaké převratné výsledky.
Trifoliáty jsem si přivezl asi roční proutky od Petra B. z vrchoviny letos na podzim.Něco málo odešlo,ale stále dost se jich ještě zelená.Už tady u nás hledám nějaké chráněnější místo pro budoucí keř-zatím marně.Sehnal jsem i semena na jarní výsev.Ale nedělám si iluze,bývají tu některé zimy teploty dost pod -20 st.tak s tou trifoliátou na venkovním stanovišti nevím...Je fakt,že sněhu tu bývá dosti,ale i tak by se musel později stromek asi zakrývat.Určitě budu zkoušet odolnost odolnost trifoliát i v našich podmínkách,i když mi jich pak bude líto až odejdou-zmrznou.
Nakonec i s tím skleníkem máš pravdu,v dnešní době je největší problém cena tepla,než cena materiálu a stavba skleníku.S tím teplovodem to by bylo něco...