CITRUSY.CZ

internetový rádce začinajících pěstitelů - fórum
Kávovary-online.cz
Právě je 28 Bře 2024 21:46

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 313 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 21  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Ananas
OdeslatNapsal: 15 Dub 2003 21:47 
Dá se nějak vypěstovat anansovník z ananasu jako plodu ? Napadá mě uříznout ten vrch s růžicí...a co dál? Díky za rady. Chci si ho vypěstovat, protože v květinkách jsem anansovník nikde neobjevil a taky bude podle všeho celkem drahý.


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku:
OdeslatNapsal: 16 Dub 2003 19:47 
Myslím, že na těchto stránkách jsou hned 2 články o pěstování ananasu


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku:
OdeslatNapsal: 16 Dub 2003 22:38 
fakt?? Jsem si nevšiml, díky :)


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku: Ananas
OdeslatNapsal: 26 Dub 2003 12:56 
Dobří lidé, potřebuji rady a zkušenosti ohledně zakořenění a pěstování ananasu z plodové růžice. Udělal jsem to přesně podle článků na tomto serveru, ale zkušenosti jiných jsou přece jen lepší...Uřízl jsem růžici s kouskem dužiny, řez posypal stimulátorem a dal do zavařovačky obalené novinami. Akorát nevím, jak velká má být růžice pro zakořenění. Já jsem odstranil velké a usychající listy a nechal jen mladé ve středu růžice, ty jsou ještě krásně zelené...A porosil jsem je... Jaké máte postupy vy ?? Díky.


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku: Ananas
OdeslatNapsal: 28 Dub 2003 09:20 
Pěknou nenahnilou ružici (hlavně uvnitř) vykroutit, několik dnů raději déle sušit. Nahnilou nebo plesnivou můžeš hned vyhodit. Zasadit do směsi rašeliny a písku pouze mírně vlhké. Dát do tepla a na světlo, substrát udržovat spíše sušší, může i přeschnout. Po cca měsíci když budeš mít štěstí začne vyrůstat bokem nová růžice. Stará mě zatím vždy uschla (někomu údajně pokračuje v růstu, ale to nemohu potvrdit). Několikrát se mi stalo, že z boku staré růžice vyrostly 2 nové a jednou dokonce i 3. Rosím až novou růžici, při rosení staré nezakořeněné často dojde k hnití a plísni, pak se začíná zase od začátku. Ananas má krátké dužnaté kořeny proto se zálivkou opatrně. Půdu používat lehkou. Jednodušší postup je z rozet (existují kořenové, kmenové, terminální a další) již u nás vypěstovaných rostlin. Tam je to bez problémů. Odborník na ananasy je citrusář pan Stehlík z Radostic. Protože zkušenosti mohou být i odlišné od mých, rád bych si přečetl i jiné názory a to nejen na množení ananasu.


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ananans
OdeslatNapsal: 28 Dub 2003 11:43 
Offline
Přispívám na web 200 Kč
Přispívám na web 200 Kč

Registrován: 24 Úno 2003 10:14
Příspěvky: 139
Platí vše co je v odpovědi RADE. Jen můžu potvrdit, že se původní růžice může zakořenit, mám jich tak zakořeněných pět a zatím se mi nestalo, že by vyrazila nová. Vždy pokračovala v růstu. Ale základní podmínka je zdravá nepoškozená růžice. Nesmí být nahnilá, nesmí být úplně uschlá. Odstranit všechny listy u základny růžice alespoň do výšky 2 cm holého kmínku, případně výš, pokud jsou listy poškozené. Dál je ten postup přesný.

_________________
Ivan


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Ananas
OdeslatNapsal: 28 Dub 2003 15:08 
Super...no a kde a v čem necháváte růžici schnout než se vloží do substrátu ? Já ji měl v zavařovačce obalenou papírem...jenže jsem rosil, aby neschly listy a ona zatím začala na řezu plesnivět...tak jsem to odřízl, pač dužniny jsem nechal relativně dost a zase zasypal stimulatorem a dal znovu do zavařovačky, ještě jsem utrhal další listy a nechal jen slabej kmínek s mladými listy. Ted už ji teda rosit nebudu a jsem zvědavej...Ten substrát může být i rašelina smíchaná se substrátem pro pokojové rostliny nebo to musí být rašelina + písek? A když bych dal tu růžici do substrátu hned, vadilo by to něčemu ?


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ananans
OdeslatNapsal: 28 Dub 2003 16:36 
Offline
Přispívám na web 200 Kč
Přispívám na web 200 Kč

Registrován: 24 Úno 2003 10:14
Příspěvky: 139
Používám malou zavařovací sklenici (u nás se používá na deliktesy - zavařené hřiby) o obsahu cca 0,1 l. Ničím ji neobaluju, růžice drží sama za listy na okraji a dobře větrá. Nerosím, jakákoliv voda škodí. Odřezávám vždycky všechnu dužinu, tam je většinou zdroj hniloby. Když ji odřízneš až do "dřeva" uvidíš po obvodu kolečko malých tmavých teček (cca 1 mm), myslím že jsou to zárodky kořenových pupenů. Nesmíš to nechat zaschnout moc dlouho, to už je pak k ničemu. Nechávám to zaschnout jeden až dva týdny, poznáš na listech, že začínají odcházet a pak už musíš hned sázet, jinak se nevzpamatuje. Směs zeminy je v pořádku, ale myslím si, že to bude rašit skoro v každé neslévavé vzdušné zemině. Moc vody je zase v první fázi problém hnití kořenů, ale když to bude neslévavá zemina, tak voda steče do misky. Po zakořenění to rádo vodu docela dost a neeviduji žádné problémy, zalévám v době vegetace tak 3 - 4 x týdně, v zimě tak 1 - 2x týdně cca 0,5 a 1 l k velké rostlině. Doporučuje se občas zalít trochu vody i dovnitř růžice (platí pro zakořeněné rostliny, proč se to má dělat nevím, dočetl jsem se kdysi a už nevím kde). Hlavně potom problém při přesazování a manipulaci. Vyroste dost velká kráva s rozpětím listů více než metr, ale mimořádně povrchně kořenící. Několik centimetrů kořínků má udržet rostlinu vysokou přes metr (bez plodenství) a vážící několik kilogramů. Osvědčilo se mi po zakořenění v malém květináčku (okolo 10 cm průměr) odstranit spodní většinou zašlé listy u substrátu (uvolní se cesta ke kmínku) a přesadit najednou do definitivní nádoby (cca 30 cm průměr). Je dobré předtím nechat substrát trochu zaschnout, aby šlo snadno vyjmout z původní nádoby, nebo ji zničit (rozstříhat), tak aby nebylo nutno příliš pohybovat se zakořeněnou rostlinou. Po přesazení do většího se hodí přisypat substrát až ke kmínku a utlačovat pro zpevnění držení rostliny. Pokud se při manipulaci začne rostlina vylamovat, je nutno zpevnit okolo kmínku několika tyčkami jako výztuží pro správný sklon (O stupňů) rostliny a zase utlačit u kmínku zeminu a zpevnit tak kořeny (není jak palma, sama se nesrovná za světlem, může se až definitivně vylomit). Taky je dobré dát ji na definitivní místo, aby nebylo nutné každý rok několikrát stěhovat. Já to tak dělat nemůžu, v sobotu jsem stěhoval a největší rostlinu jsem skoro vylomil. Ale znova, všechno podstatné je zdravá růžice, výborný rostliny se dají vypěstovat z růžic z velkých ananasů, které prodává malá prodejna na Panské ul. v Praze (u zadnícho vchodu do pasáže Černá růže). To je skoro záruka úspěchu.

_________________
Ivan


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Ananas
OdeslatNapsal: 28 Dub 2003 17:56 
Jj, odřízl jsem to ted teda až na ty tečky a vrazil do té malé sklenice...Ještě jsem ten řez posypal stimulatorem. Tak do tydne to zasadim a budu cekat. Po zasazeni se to zaleva jak často a jak moc?


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ananans
OdeslatNapsal: 29 Dub 2003 11:20 
Offline
Přispívám na web 200 Kč
Přispívám na web 200 Kč

Registrován: 24 Úno 2003 10:14
Příspěvky: 139
Jakmile zasadíš, hned silně zalej. Potom zalívej, až vyschne po povrchu substrát (strč tam prst, poznáš zda je tak v 1 - 2 cm vlhko, pokud ano, tak nezalívat, jinak zalít). Stačí to ale 2 - 3 krát týdně, několik týdnů se nic nebude dít, spočítej si listy, nebo si najdi nějakou pomůcku, abys poznal, až vyrazí nový list, nebo začne růst stávající stvol do výšky. Až se objeví několik listů, začnou se objevovat rychle nové, dlouhé listy (až 1 m) a to už bezpečně roste. Pak přesadit a umístit na definitivní místo. Nezapomeň na to, že je to tropická plodina, má ráda teplo a hlavně světlo, zvláště v zimě je nutné víc slunce než tepla a vláhy. Hodně štěstí.

_________________
Ivan


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Ananas
OdeslatNapsal: 29 Dub 2003 15:53 
Ok. A při sazení má hlína sahat až kam? To ten dřevnatej kmínek až po mladé listy má být v hlíně? A kam ho umístit? Snese přímé dopolední slunce? Nebo spíš potřebuje polostín?


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ananans
OdeslatNapsal: 29 Dub 2003 17:15 
Offline
Přispívám na web 200 Kč
Přispívám na web 200 Kč

Registrován: 24 Úno 2003 10:14
Příspěvky: 139
Hlína co nejvýš, až k novým listům (ty stejně postupně uschnou, nejmíň jedno až dvě patra). Snese určitě slunce naplno, na plantážích je bez zastínění, takže asi nehrozí poškození přímým sluncem. Na co ale dej pozor, to je slunce přes sklo (a ještě hůř přes sklo na orosený list, to funguje jako dvojí lupa) což může fungovat jako lupa a spálit list, nebo jeho část. Takže pokud za sklem, tak nerosit listy přes den, otáčet pro vyrovnání sklonu za sluncem a hlídat popáleniny.

_________________
Ivan


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Ananas
OdeslatNapsal: 02 Kvě 2003 06:12 
V květinářství v Globusu jsem včera viděl panašovaný ananas již s plodem za 310 Kč. Jinak stojí tak do 350 Kč, často bývá v Hornbachu.


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku: Ananas
OdeslatNapsal: 10 Kvě 2003 20:12 
Hmmm, tak to vypada, ze to ten ananasek nezvladl :(( Po tydennim schnuti,. zasazeni do substratu a zaliti se po nekolika dnech na hline kolem rostlinky vytvoril bili povlak asi plisen...a zacinaji od spodu uhnivat listky :( no necham ho teda tak jeste mesic, ale moc tomu neverim uz :(


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku:
OdeslatNapsal: 11 Kvě 2003 21:57 
Offline
Přispívám na web 200 Kč
Přispívám na web 200 Kč

Registrován: 24 Úno 2003 10:14
Příspěvky: 139
Ahoj!
Ještě to nevzdávej, může to být normální projev. Jestli máš vlhkou zeminu, tak omez zalévání, nech ji vyschnout a znovu zalej. Bílý povlak opatrně rozruš (nemusí to být plíseň, nevím, může to být zasolená hlína) tak abys nehýbal se sazenicí (zkus nožík nebo vidličku a trochu to porýpej). Pokud jde o hnědnutí spodních listů, nezoufej též. Spodní listy stále zacházejí, je to přirozené i u velké rostliny. V tomhle případě je důležité, jestli uschnou (to je normální) nebo uhnijí. Pokud budou hnít, vytáhni znovu sazenici, trochu zkrať spodek až do zdravého materiálu, nech zaschnout a znovu zasaď. Pokud usychají, tak je nech být, až se zakoření, tak se jich zbav třeba nůžkami, někdy jdou i při troše tahu vytáhnout. Klíčové je, zda horní lístky v růžici jsou zelené, dokud ano, je naděje. Jakmile ty zajdou, tak je stále ještě šance na vyražení náhradní růžice z báze, to by ale chvilku trvalo. Hlavně nepřehnat zalévání a být trpělivý. Pokud to bude v sakrech, tak to poznáš.

Měj se

_________________
Ivan


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 313 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 21  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 17 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přeskočit na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - phpBB.cz