Tak, konecne som sa preluskal touto diskusiou, no, riadne gluposci sme tam popisali.
Ivan pred casom hore vlozil recept na vyrobu limoncella. Ked som nedavno hladal recept na limoncello, v Googli mi vyhodilo mnozstvo odkazov, na ktorych som nasiel 2 druhy receptov. Jeden velmi podobny ako Ivanov, ale druhy trochu odlišny a chcelo by obidva recepty vyskusat. A podelit sa s nami o skusenosti. Skusat budem samozrejme aj ja, ale musim najprv zistit, kde sa da pozhanat min. 90% etanol. Pozor, neskusajte to robit z denaturovaneho liehu! ( Jedine ak by ste si ho vedeli vycistit, ale to su uz ine chemicke postupy
)
1. recept:
Ingredience:
1 kg citronu BIO,
1 l alkoholu 90%,
1/2 kg cukru,
1/2 l vody.
Příprava:
Umejeme poradne citrony. Ostrym nozikem okrajime jenom tu zlutou, tenkou kuru a dame ji vylouhovat na 15 dni do alkoholu. Ta bila vrstva kury se nedava, protoze je horka.
Po patnacti dnech precedime alkohol. Zvlast si dame na plotnu hrnec s vodou a cukrem a nechame rozpustit, aniz by voda varila. Vypneme, nechame vychladnout a nakonec smichame s precezenym alkoholem.
Tenhle recept me naucil nas kamarad, ktery nas zasoboval svymi citrony. Je velice jednoduchy (myslim ten recept) a dobry (tim myslim oba dva, jak recept, tak kamarad)!
Doporučená příloha:
Dobra spolecnost........
2.recept:
Ingredience:
1 opravdu veliký citron
1000ml alkoholu ze zrní jako je neochucená vodka
500ml studené vody
250-750ml jemného krystalového cukru
2-3 kapky čerstvě vymačkaného citronu
Příprava:
Zabalit citron do kuchyňské gázy jako balíček a nahoře ho zavázat pevným motouzkem. Ponechat asi 15cm motouzku na každé straně (nebo delší).
Do velké skleněné nádoby/sklenice nalít alkohol. Podržet balíček s citronem za oba konce motouzku a zavěsit jej do nádoby tak, aby se balíček nedotýkal alkoholu. Zamotat motouzek kolem okraje nádobky a pevně jej zajistit. Zavřít nádobu a okraj uzávěru zalepit nějakou přiléhající páskou (třebas izolačkou) tak, aby byla lahev hermeticky uzavřena. Postavit do chladné a tmavé místnosti na 1 měsíc.
Po měsíci připravit sirup. Smíchat vodu s 250-750mln cukru a přidat kapky sitronové šťávy. V kastrolku nechat probublávat asi 1 hodinu, až se směs zredukuje na polovinu. Nechat úplně vystydnout.
Otevřít sklenici, vyjmout citron a zahodit ho. Nalít alkohol do velké čisté sklenice, společně se sirupem. Pořádně promíchat. Přes kafé filtr přecedit likér do čistých lahví.
Zazátkovat lahve a uschovat je alespoň jeden týden v chladničce před použitím.
Podávat Limoncello ve velice vychlazených stopkách.
Niekde na nete som nasiel ze pary alkoholu z toho citrona uplne vyťahaju vsetku šťavu aj vonne latky, takze ten plod je akoby suchy. Ak by toto fungovalo, tak by sme si mohli pripravit limoncello snad aj z trifoliaty
Ohladom 1.postupu - vidi sa mi rozumnejsie davat do alkoholu cely citron aj s duzinou ( alebo nejak nakrajany) nez len citronovu koru nasupat do alkoholu. No, fantazii sa medze nekladu, skusajte, vymyslajte, ale podla mna by aj tak najlepsia bola palenka z riadne vykvasenych citronov, pomarancov.
Kam