CITRUSY.CZ

internetový rádce začinajících pěstitelů - fórum
Kávovary-online.cz
Právě je 28 Bře 2024 18:06

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Opadání listů!
OdeslatNapsal: 12 Kvě 2003 17:14 
Ahoj! Mám citrus myrtifolia -chinoto!Prosím o radu proč mi žloutnou listy a opadávají listy i plody! Nejprve začali žloutnout a opadávat sem tam nějaký list ještě před přenesení na zimování!V zimě opadala asi polovina listů !Poté to ustalo a vše vypadalo že to skončilo!Praktikoval jsem zimování při teplotě 16-18C!Na jaře mi vykvetlo asi 20 květů ,které se udrželi až do teï ,ale nyní začali schnout a žloutnout a opadávat! Na některých plodech se dělají malé černé skvrnky!Současně s tím začali listy opět žloutnout a opadávat.Hnojím hnojivem pro citrusy Speciál od Agro Cs jednou za 14 dní!Preventivně jsem ji přesadil ,ale vše je stejné! Děkuji za radu! :cry:


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku: Opadání listů
OdeslatNapsal: 13 Kvě 2003 10:13 
Opadávání listů je častým problém u citrusů v nádobě pěstovaných v bytě. Může jít o náhlou změnu podmínek - na jaře světlo, teplo. často jde také o nevyváženou péči pěstitele - přelití, přehnojení. Příčinou může být i rostlina v průvanu. Také může jít o neaklimatizovanou rostlinu z dovozu- tam zkušenosti ukazují, že propad bývá vysoký, nebo o rostlinu na nevhodné podnoži, předpokládám, že nejde o řízkovanec. Chladné zimování je správné mám vyzkoušenou teplotu 3-5 st. C po dobu listopad-duben, problémem je přechod do prostředí s nižší vlhkostí a vyšší teplotou - aby rostlina neměla šok a neopadaly jí listy, doporučuji prolití kořenového balu teplou vodou - vážně to funguje. Jinak částečný opad plodů a listů je normální.
Osobně si myslím, že došlo k přelití a poškození kořenů.
Zajímaly by mě názory dalších pěstitelů a jejich praktické zkušenosti a úspěšnost se záchranou takovýchto rostlin.


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku:
OdeslatNapsal: 06 Črc 2003 09:19 
Offline
Nový člen fóra
Nový člen fóra

Registrován: 16 Dub 2003 22:09
Příspěvky: 1
Mám citroník zakoupený na dobírku v zásilkovém obchodě. Druhový název tohoto citroníku je myslím Pandora. Tato rostlina mi první rok nasadila na plod a plod jako malý a nedozrálý shodila. Druhým rokem jsem měl 6 krásných citrónů o průměru 30cm. Pak na zimu úplně opadal. Nebyl na rostlině ani lístek. Takto přečkal celou zomu a na jaře, kdy jsem ho dal ven, opět listy nasadil. Vyrostlo pár nových větviček a udělal krásný keřík. Na zimování jsem ho opět dal do bytu a opět shodil listy. Tak se to opakuje rok co rok, bohužel nenasadí na plod a když už vykbete, tak až se zalistnatí a to je až v říjnu, a to už nejsou včely na opylení. Rostlinu mám přes zimu v netopené místnosti, dobře osvětlené. Ještě dodávám, že stejné podmínky má pomerančovník a tomu listy neopadávají.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Padání listů
OdeslatNapsal: 31 Črc 2003 06:51 
Offline
Přispívám na web 200 Kč
Přispívám na web 200 Kč

Registrován: 31 Črc 2003 06:37
Příspěvky: 790
Bydliště: Praha
Padání listů bude s největší pravděpodobností způsobeno právě tím zimováním v bytě. Zkus ho dát buď na chladné místo (což bude asi problém) anebo mu zkus přisvěcovat - stačí i úsporná žárovka - a přes zimu mu po večerech sviť. Padání listů by se mělo zmenšit. Jinak druhový název bude spíš Ponderosa.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Opadání listů
OdeslatNapsal: 05 Srp 2003 08:00 
Michale s přisvěcováním citrusů v zimě jsem dlouhodobě experimentoval. Používal jsem speciální zářivky a žárovky PLANT, FLORA a další určené přímo pro rostliny. Efekt byl naprosto nulový, když nepočítám účet za elektřinu. Došel jsem k závěru, že přisvěcovat citrusy (i jiné dřeviny) je k ničemu. Na muškáty, rajčata a další to funguje, na citrusy opravdu ne. Narkomani dokonce pěstují, prý úspěšně pod umělým osvětlením marihuanu. Pokud máš jiné vlastní praktické zkušenosti, napiš nám o nich prosím. Rád bych se poučil. Obecně však přisvěcování rostlin večer je nesmysl, den se má vždy prodlužovat ráno a dopoledne. Proti opadávání listů během zimy a časného jara bych doporučil chladné zimování. Musí se však zvládnout přechod ze zimoviště (sklep, chodba, chladná místnost) do jiného prostředí (světlo, teplo, vlhkost).


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku: Přisvěcování
OdeslatNapsal: 05 Srp 2003 08:29 
Offline
Přispívám na web 200 Kč
Přispívám na web 200 Kč

Registrován: 31 Črc 2003 06:37
Příspěvky: 790
Bydliště: Praha
Co se týká přisvěcování - nemám to "věděcky" ověřeno, ale minulou zimu jsem takto úspěšně "přezimoval" citrusy v bytě (některé byly roubovány i na trifoliátě). Neprováděl jsem srovnávací pokusy, zda v případě nesvícení zajdou, takže nemohu říct, nakolik je to jejich odolnost a nakolik vliv svícení. Je fakt, že ve vilce, kde bydlím, není přetopeno, spíš naopak (v nejchladnějším období, když venku fest mrzlo, tak to vytopíme tak na 17 - 18 C), ale stejně. Citrusy jsem měl rozmístěné v předsíni u prosklené stěny (tam byly ty náročnější na chladné zimování), ale i v obýváku na okenním parapetu (pod jedním parapetem je radiátor ústředního topení). Každý večer po návratu z práce jsem rozsvítil (obyčejný lustr s úspornou žárovkou) a nechal svítit světlo tak do 11 večer. Opad listů byl relativně malý, brzy na jaře (konec února - březen) nasadily na květ a teď jsou na řadě z nich plody (mandariny, pomeranče, cedráty, citrony). Možná to nemělo vliv, ale citrusy přežily, což je rozhodující.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Přisvěcování
OdeslatNapsal: 05 Srp 2003 11:38 
Pokusy s přisvěcováním jsme dělali postupně několik let po sobě. Snažili jsme se je potom vyhodnotit a vzájemně srovnat. V zimě 86/87 s obyčejnou zářivkou a sodíkovou výbojkou - rostliny Lisbon a Tahitský rangpur cca 2 m od jižního okna cca 10 cm pod zdrojem světla, roubováno na grepu a pomerančovníku, doba osvitu 06.00-16.00 hodin, říjen až prosinec. Současně ve skleníku se sodíkovými výbojkami. Výsledek naprosto žádný, rostliny na umělé osvětlení nereagovaly. Naopak je probudilo sluníčko v lednu. Tyto výsledky jsme potvrdili měřením luxmetrem (i když cejchovaným na lidské oko) - na baòce výbojky jen 300 luxů, pod sklem skleníku 40 000 luxů - únor, slunečno, takže tím to asi je. Rajčata potřebují podle literatury 10-15 000 luxů na metr čtvereční, citrusy určitě mnohem více. Po roce 90 jsme pokusy opakovali se speciálními zářivkami a žárovkami pro rostliny. U citrusů opět bez výsledku. Proto si myslím, že jedna úsporná zářivka navíc ve velké vzdálenosti od citrusů nic nezmůže. Holt se budeme muset smířit s tím, že lidské oko je citlivější, než procesy v rostlině. Jinak asi 5 let sleduji u jednoho citrusáře rostliny na trifoliátě v paneláku na jižním a severním okně přímo nad topením s režimem topení 6-7 h a 17-22 h, přes den je topení v týdnu vypnuto. A rostliny žijí, kvetou a přináší plody. Jenom se prý musí pohlídat správná závlaha a v únoru trochu přistínit.


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku: přisvěcování
OdeslatNapsal: 13 Srp 2003 15:29 
zdravím všechny,
minulý rok jsem v upraveném kultivátoru pro výsev kaktusů vyséval různé citrusy. jde o krabici 60x130x55 i shora krytou jen s 2cm pro větrání. Celé zářivkové trubice jsou uvnitř v horní části. dolní část s rostlinami je oddělena od horní sklem(větší vzdušná vlhkost, méně horko od trubic). při teplotě v pokoji 20 °C se spodní část vyhřála na 26 °C při 80% vlhkosti. Světlo tedy bylo úplně umělé-obyč. bílé trubice. vzdálenost ke konci období jen 3 cm od rostlin pod sklem. Rostly jako z praku, o nějakém poškození UV z trubic ani řeči (asi to chytlo sklo). Přechod na denní světlo s počátečním přistíněním bez problémů!


Nahoru
  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 35 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přeskočit na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - phpBB.cz