CITRUSY.CZ

internetový rádce začinajících pěstitelů - fórum
Kávovary-online.cz
Právě je 28 Bře 2024 18:18

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 386 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 26  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Tomel - pěstování v čR
OdeslatNapsal: 17 Kvě 2003 15:58 
Rád bych se podělil o počínající zkušenosti s pěstováním tomelů a zároveò načerpal vědomosti od zkušenějších... :D
Mám odrůdu Zengi-maru ("čokoládový"). Zakoupený asi 10 letý stromek od pěstitele v čR byl spíše širší než vyšší (asi 1 metr výška a 2,5 metru šířka). Je to normální ? Resp. jde vypěstovat "naopak", tedy tvaru více stromového, než keřového, kdy větve leží až na zemi ?
Sám jsem provedl odříznutí nejvíce k zemi položené části a teï mám zhruba metr na metr a půl...tomel to snesl zcela bez problému.
Co řez ? Na jakých výhonech kvete (jednoleté, víceleté?) ?

Na http://www.uog.edu/cals/PEOPLE/Pubs/persimon.html je k dispozici velmi podrobný anglický návod, ale přece jen tuzemské zkušenosti nenahradí.

Máte někdo zkušenosti s tranšejí ? Uvažuji o zřízení tranšeje pro tomel a něco dalšího ?

Jinak ho teï postupně zvykám na venek (trochu jsem přehnal "vyndání" ze sklepa, takže už v březnu jsem měl v obýváku olistěný strom :( ). Zkušenosti sdělím. Díky


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku:
OdeslatNapsal: 19 Kvě 2003 13:11 
Offline
Správce systému
Správce systému
Uživatelský avatar

Registrován: 29 Lis 2002 09:50
Příspěvky: 789
Bydliště: Brno
Mozna ted budu vypadat jako neznalek :oops: ale co je tomel ?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
OdeslatNapsal: 19 Kvě 2003 18:47 
Informace z internetu:
Tomel japonský je až 15 m vysoký opadavý strom s kulatou korunou. Střídavé kožovité listy jsou eliptické až vejčité, protáhlé do tuhé špičky, velké 25 x 10 cm, svrchu leskle tmavozelené, naspodu stříbřitě až hnědě chlupaté. Před opadáváním se čepele zbarví do červenooranžova. Hněde chlupaté řapíky měří asi 2,5 cm. čtyřčetné, převislé květy jsou jednopohlavné a tvoří se v paždí listů. Kalich i koruna jsou do poloviny srostlé, květy mají 3 cm v průměru a jsou 1 cm dlouhé, jsou žlutozelené. Plodem je převislá, široce kulovitá, až 8 cm velká bobule, na konci zploštělá. U stopky zůstává vytrvalý čtyřcípý kalich. Pokožka plodu je tenká, hladká a lesklá, ve zralosti měkká, žlutá, oranžová nebo červená. Hnědá semena jsou vejčitá, jednostraně zploštělá, 2 cm velká.


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku:
OdeslatNapsal: 20 Kvě 2003 08:49 
Offline
Správce systému
Správce systému
Uživatelský avatar

Registrován: 29 Lis 2002 09:50
Příspěvky: 789
Bydliště: Brno
:lol: :lol: ted mne Elena dostala.Myslel jsem spise ze mi napise chutna tak a tak a vypada jako ...............
Ale i tak dekuji mam radost z kazde reakce


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
OdeslatNapsal: 23 Kvě 2003 18:03 
Příště by to tedy chtělo upřesnit otázku, když Vás zajímá hlavně jak tomel sníst. Obrázky i informace ohledně chuti plodů najdete snadno: zadáte název do vyhledavače např. v Seznamu a získáte hned několik zajímavých odkazů.


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku: tomel
OdeslatNapsal: 01 Čer 2003 12:04 
Offline
Zvědavý pěstitel
Zvědavý pěstitel

Registrován: 04 Kvě 2003 12:39
Příspěvky: 173
Bydliště: Slovensko
Mam rocny semenac Diospyros kaki, vypestovany s kupeneho plodu neznamej odrody. Rastie zatial velmi pomaly po roku ma velkost asi 25 cm . Mozem ho uz teraz zasadit do volnej pody alebo ho este pestovat niekolko rokov v kvetinaci , nech poriadne zosilnie a az potom ho vysadit von? Mam obavu, ze by v zime vymrzol (pestujem vo volnej pode figovnik a koncove vyhonky v zime obcas omrzaju).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: RE: Semenac
OdeslatNapsal: 04 Čer 2003 22:53 
Tomel nezbytne vyzaduje prechod pres obdobi hlubokeho vegetacniho klidu (s teplotami pod nulou), staci kratky. Takze bych to resil tak, ze bych ho nechal venku (treba na balkone - urcite bych nepresazoval do volne pudy, pokud nejste nekde v nizine, ale ani tak radsi ne) do prechodu prvnich mrazu (cca polovina prosince), pak do sklepa nebo jineho chladneho mista (muze byt tmave) a zalival velice malo (neprelit a nenechat uschnout.. :D ) a az zacne rasit, prechod na svetlo (nejlepe s postupnym zvysovanim teploty, ale snese i narazovy prechod) do mistnosti k oknu a ven az po mrazicich (vyhony snesou 0)...je treba postupne zvykat na slunce (dve tri hodinky venku a zase zpet tak tyden dva), jinak se spali - videl jsem ted jeden tomel s uplne cernymi listy.
CO se tyce odrudy, tak nejspis se jednalo o plod z Izraele (jine jsem zatim v obchodech v CR nevidel), kde pestuji samosprasnou odrudu jejiz presny nazev si nepamatuju, obchodni nazev je Triumph. Otazka je samozrejme, jak resi opylovani...nevim, takze co z toho semenace muze byt je ve hvezdach. Mohu pripadne poskytnout roub.


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku: tomel
OdeslatNapsal: 05 Čer 2003 21:11 
Offline
Zvědavý pěstitel
Zvědavý pěstitel

Registrován: 04 Kvě 2003 12:39
Příspěvky: 173
Bydliště: Slovensko
Standa,
dakujem za radu. Ja sam som zvedavy, ci mi bude ten semenac po rokoch plodit. Nebudem ho stepit (najst v plodoch z trhu semena je vzacnost) a budem ho aklimatizovat na nase podmienky, mal by byt odolnejsi ak vyrasta od malej rastliny. Co sa tyka stepenia, skusal som ho teraz na jar - z rodiacej rastliny Diospyros kaki som odoberal vruble a stepil do razstepu, na asi na 15 podpnikov Diospyros lotus (odporuca sa kvoli vyssej odolnosti voci mrazu). Podpniky uz boli v stadiu rasenia mladych vyhonkov, ale ani jeden vrubel sa mi nakoniec neprijal. Nemohli by ste poradit, aky typ stepenia je najvhodnejsi a kedy ho uskutocnovat? Kde som spravil chybu pri stepeni?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: tomel
OdeslatNapsal: 10 Srp 2003 23:02 
[
tomel je ebenovník


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku: Re: tomel
OdeslatNapsal: 10 Srp 2003 23:06 
Tomel viržinský, kaki i lotus pěstuji venku v Ostravě a dobře rostou zvláště viržinský. Je dobré je v mládí do 6 roku balit na zimu do novin. Pokud by Vám celý zmrzl seřízněte ho na pařez a ještě týž rok vyraší. Tento strom má spíše okrasnou hodnotu v našich podmínkách než ovocnou.


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku:
OdeslatNapsal: 22 Srp 2003 00:29 
Nevíte někdo, kde, resp. od koho (i v blízkém zahraničí) by bylo možné nakoupit tak 10 roubovaných tomelů japonských (i jednotlivě, přebytky apod.) ? Děkuji velice za případnou pomoc (potřebuji pro novou výsadbu více rostlin, než nyní mám a než mohu rychle rozmnožit). Můžete napsat na motylek1@seznam.cz.

Doplnění:
Vzkaz pro pěstitele z Ostravy, který zde přispíval do diskuze 10. srpna:
Vážený pane,

Jsem pěstitel citrusů a dalších subtropických a tropických rostlin z Prahy. Účastním se činnosti citrusářské organizace a po domluvě s kolegy bych Vás rád požádal o možnost krátké osobní návštěvy. V sobotu 13. září pojedem na návštěvu k ostravským pěstitelům citrusů a kiwi a návštěva a setkání s Vámi by mohlo být oboustranně zajímavé. V srpnu jsme byly u pěstitelů na Vysočině, v září máme výstavu, na níž nejen Vás srdečně zveme.
Pokud by Vám naše případná návštěva (bude nás jedno auto, 5 lidí) nevadila, kontaktujte mne prosím na mailu: motylek1@seznam.cz.

Standa


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku: Tomel
OdeslatNapsal: 03 Říj 2003 21:56 
Tomel mi plodí již 7 let ve studeném skleníku.Jsem z Mladé Boleslavi, mnoho tu nezmrzá. Rostliny D. lotus venku oproti němu zmrznou i o 1/2, ale bez problémů vyraší. Ve skleníku je potřeba stále řezat , jinak nadzvedává sklo. Podle doc. Kršky z MZLU Lednice, je nejlepší tomel roubovat těsně před rašením, nebo na počátku rašení, později jsou bídné výsledky. V Lednici také mají pěknou sbírku odrůd a dost informací pro zájemce o pěstování.
Tomel jsem koupila se špatným názvem odrůdy a nyní ji nikdo nedokáže určit.Platí, že při poškrábání blizny alespoò prachem nebo cizím pylem plody udrží i ve větším množství a jsou větší, než když se toto neprovede. Letos jsem květy takto neopatřila a všechny plody postupně opadaly a ten poslední-k naštvání- před měsícem.


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku:
OdeslatNapsal: 23 Dub 2005 07:54 
Admin I completely think just like you.


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku: Tomel Zengi maru
OdeslatNapsal: 13 Kvě 2005 12:44 
Již několik měsíců poptávám tomel Zengi maru, prosil bych o sdělení možnosti koupě (cena) nebo výměny za jiný tomel ( Dunaj) nebo možnosti výměny roubů ve vhodném období. Je možné také jiné řešení. 8)
Prosil bych o kontakt.


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku:
OdeslatNapsal: 21 Čer 2005 07:11 
Tiež sa mi podarilo nájs


Naposledy upravil Ivan1 dne 20 Zář 2005 22:09, celkově upraveno 1

Nahoru
  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 386 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 26  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 21 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přeskočit na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - phpBB.cz