Včera a dnes jsem měl připravené výrobky typu ....čelo
pro případné návštěvníky zahrádkářské výstavy v Moravci (fotky viz
viewtopic.php?f=5&t=842&start=75 ) a premieru měl i polotovar -
Maraschino con chinotto - višňovka s výluhem z plodu C.myrtifolia Chinotto (hořká myrtolistá bigarádie). Ale nemám moc informací, potřeboval bych pomoci s hledáním na netu. Základní informace je na:
http://www.oscartintori.it/slowfood.htmlale je tam především informace o tomto citrusu a jeho původu v Ligurii, kde se pěstuje v okresu Savona (odtud název Chinotto Savona) od Varazze po Finale Ligure (tam jsem stromy fotil v červenci 2001 -
http://www.citruscollectionbroza.wz.cz/ ... trus_c.jpg ). Ale o samotné výrobě likéru jsem se toho moc nedozvěděl
. O úpravě plodů je tam zhruba toto:
"Jen dva cukráři v Savone ješte kandují chinotto: vskutku, tyto citrusy mohou byt jedeny jen jako kandované ovoce - čerstvé jsou příliš trpké - nebo nalozené v sirupu. Zpracování začíná ponořením do solného roztoku (dříve se používala mořská voda), které trvá asi 3 týdny. Citrusy jsou potom sloupané, aby se odstranila tenká vrstva, která obsahuje extrakty a nejtrpší aroma, a znovu se vnorí do slané vody. Po těchto postupech jsou plody chinotta připravené k dalšímu zpracování vařením ve sladkých sirupech postupně zvyšované koncentrace a nakonec
vloženy do likéru, nejradeji Maraschina, nebo se kandují".Používají se nezralé- zelené, ale přece jenom bych potřeboval vědět více, nechce se někomu podívat po netu ? Např.:
http://sloweb.slowfood.com/sloweb/eng/d ... =TM06_1416http://www.google.com/search?hl=en&clie ... f&oq=&aqi=Na fotkách dnešní nabídka limončel a
Maraschina con Chinotto přímo pod plody Chinotta
.