Mike ( UK ) má na svých stránkách zprávu z návštěvy řeckého ostrovu Naxos, kde se stejně jako na pár jiných místech Řecku dá pěstovat na teploty citlivý cedrát. Zmiňuje tam i kuchyňské využití cedrátů (popsal jsem již dříve jinde - v topicu Greeting (
viewtopic.php?f=2&t=1645&st=0&sk=t&sd=a&start=135 a dál).
A také včetně obrázkové dokumentace -
http://www.homecitrusgrowers.co.uk/citr ... naxos.html píše o výrobě nějakého liquére z listů cedrátů (angl.citron). Nejsem si jist, zda jsem to dobře pochopil, můžete se na to někdo podívat ? Především bod b. a c.
Díky.
The Making of the Citron Distillate
Distillation's Stages
a. Collection of leaves: The citron producer collects healthy citron leaves from the end of October until February. Following the collection, the leaves are laid out in a dry room and then dampened with a small quantity of water.
The collection of leaves is an arduous task, due to the thorns on the trees and, hence, time consuming. Great care must be given not to gather too many leaves, which could lead to distruction of the tree.
b. Distillation phase: In the shortest time possible after collection, the leaves are placed in the boiler in low heat, along with pure alcohol and water. This is where the distillation process takes place.
c. Depending on the quality of the extract which is being sought, a second or third distillation may take place, in which case the first extract is boiled along with new leaves. In that way the flavour and taste of the Citron Liqueur becomes stronger.
Kamco, myslím, že tento cedrát, který jsi tolik chtěl má snad ještě Zdeněk. Dovezl jsem kdysi roub panašované větvičky tohoto typu cedrátu z kalábrie, panašování se sice ztratilo ( u mne po zimě i rostlina
), ale snad u Zdenka se udržel v zeleném vydání.