Nová odrůda citrusu může vzniknout více způsoby
Pokud se křížením sleduje získání určité vlastnosti nového hybridu (např.velikost plodu, barva oplodí, obsah cukrů, odolnost na chlad či nemoci apod.), vybírají se rodičovské odrůdy těchto vlastností. Provede se umělé opylení, popíšu krátce jak:
vybere se velké poupě mateřské rostliny, odstraní se okolní konkurenční poupata, ponechané poupě se pár dní před rozvitím opatrně otevře a pinzetou odstraní tyčinky - kastrace prašníků, tak nějak se to nazývá. Poupě se zakryje do pytlíku aby nebylo nekontrolovatelně sprášeno hmyzem. Krátce po kastraci, až je blizna lepkavá - tozn. může přijmout pyl, naneseme uměle štětečkem pyl z druhého rodiče
.Opět se opylený květ zakryje. Pokud se to povede a udrží se plod, tak jeho semena už mohou přinést nové odrůdy s vlasnostmi rodičů. Ale to je běh na dlouhou trať, často celoživotní. Až semenáče zaplodí....no myslím, že jsem předběhl velmi dlouhou dobu, tak to zatím stačí.
Jednodušší, ale s různými výsledky je vegetativní křížení, kdy se spojí pletiva dvou různých odrůd a z toho vyrůstá nějaký mišmaš
, třeba známá chimera Slava Mičurina ze Soči. To třeba v dalším příspěvku.
Nejednodušší je sledovat naše citrusy, které jsou schopné vlivem třeba našeho nevhodného prostředí, vir.nemocí, černobylského ozáření atd.) vytvořit na některé větvi mutaci, která se odlišuje od mateřské rostliny. Já třeba pozoruji panašovanou větvičku na jinak zelené satsumě Miyagawa.
Je to snad něco podobného, jako když vznikne čarověník na jehličnanu.