TAK A JE TO TADY !!!
První plody "USA119" byly sklizeny a ochutnány.Jedná se skutečně o mrazduodolnou odrůdu s plody k přímému konzumu. Plody Mortonu NR93, cirtrumela Swingle 4475 2gen., či Thomasvillu jsou sice taky konzumovatelné, ale není to ono. Plod sice člověk sní, je to zajímavé, ale, že by měl potřebu sníst další, to spíše ne. Tyto plody jsou spíše jako dekorace či na obzvláštnění nápojů či pokrmů. Plody USA považují za konzumovatelné, neboť po snězení jednoho by si dal člověk klidně další a další.
Plody tvaru menšího pomeranče, hmotnost 120-150g. Oplodí je poměrně velmi tenké, hodně těžko loupatelné. V aroma oplodí je patrný slabý vliv ponciru.
Dužnina sladká, až velmi sladká ( jedním z rodičů je pomerančovník Succory, který je bez kyselin), lehce granulovaná, ale při tom slušně šťavnatá. Vliv ponciru ve šťávě není prakticky žádný, jen lehce v aroma. V chuti je vliv ponciru patrný slabě jen v membránách jednotlivých dílů, ale je to opravdu jen velmi slabé ... dokonce bych řekl, že žádoucí, příjemné, neboť jinak by byly plody až fádně nezajímavě sladké, neboť obsahují jen minimum kyselin. Někde jsem četl, že by plody měly být jako možná náhrada grepu. To rozhodně ne. Celkově bych to popsal jako takový
zvláštní cukrový pomeranč nebo spíše jako hodně, ale opravdu
hodně sladké tangelo bez kyselin a hořčin. Ty hořčiny lehce nahrazuje poncirin v aroma a jen stopově v chuti. Ale příjemně nahrazuje.
Rozhodně doporučuji.