Už jsem to říkal spoustukráte. V prvé řadě funguje slunko, ale aby slunko nebylo zabijákem rostlin, musím za určitých okolností přitápět. Zimoviště je umístěno tak, že slunce se na něj dostane přes zástavbu až o půl dvanácté ... a to je prakticky nejvýše. A to náhle - dokáže zvednout teplotu během čtvrthodiny i o 25C ... nahoře 30C a dole na kořenech zůstává 8C - to by bylo smrtelné. Takže když to vypadá na jasný den musím zrána do oběda ohřívat infrazářičem spodek - podlahu a nádoby, aby odpolední zvednutí teplot rostliny vůbec přežily. A jakmile se dostane slunce na ... přepnout na VZT a horní přehřátý vzduch posílám dolů na nádoby. Ale i tak ... opad listí je enormní ... mám obrovské problémy to "uchladit", v takové dny teče kondenzát po "ledových" nádobách proudem. A po 20 březnu již nepomáhá nic ... musím vždy alespoň část demontovat. Zpravidla první týden v dubnu musí vše ven, protože vzduch se tam pod stropem dokáže přehřát i přes 50C.
Řešení těchto problému je vymyšlené, ale nejsou lidi, aby se to realizovalo. Resp. nemají na to čas (ti lidi jsem pochopitelně já)
A safra poznat ... když to kvete nyní? Plody většiny (těch rannějších odrůd) dozrávají v jejich skutečné velikosti a kvalitě a to i venku bez dalšího. Prodloužená délka vegetačního období nahradí nedostatečné sumy tepla v našich končinách (v celku to totiž tu potřebnou sumu dá). Pokud citrusy nezakvetou v březnu, nejpozději počátkem dubna, potom mi může kdokoliv cokoliv tvrdit o tom, jak sklizený plod byl výborný. Nebyl. Nic na světě mne o opaku nepřesvědčí, protože sám dobře vím jaké kvality jsou tyto "pozdněji" nasazené plody. Pro mne ... hodnoceno = nejedlé, neloupatelné, suché, nijaké, mdlé, prostě nedobré. Pokud se chci v našich končinách pouštět do pěstování citrusů (venku bez skleníku), potom musím umět v prvé řadě zajistit splnění této podmínky, jinak to nemá moc cenu ... tedy, nechci-li citrusy pouze jako dekoraci nebo něco do čaje. A to já nechci, kdyby jo, pěstoval bych raději něco jiného než citrusy