Pěstování tzn. mrazuodolných hybridů citrusů u nás ve volné půdě
Úvodem podotknu, že rozhodně nehodlám psát nějakého rádce pěstování mrazuodolných hybridů u nás. Pokusím se však o souhrn mých zkušeností a postřehů z jejich pěstování za deset let. Závěry moc povzbudivé nejsou. Záměrem však není odradit všechny nadšence a fanoušky tzn. mrazuodolných hybridů od jejich nadšení a pokusů, to rozhodně ne. Pro všechny ostatní, tj. pro ty, kteří očekávají za své snažení zaslouženou odměnu (v podobě jedlých plodů či jinak) je to jen reálný pohled na skutečný stav problematiky. U mrazuodolných hybridů je limitující za prvé vlastní mrazová odolnost onoho křížence a za druhé … na to se často bohužel zapomíná (ať u prostou neznalostí či záměrně?) je potřebná délka vegetačního období pro dozrání plodů.
V prvé řadě je třeba si ujasnit cíle. To co vlastně od pěstování tzn. mrazuodolných citrusů očekávám?
Chci dekoraci do zahrady? Prostě rostlinu, která vypadá jako citrus? V tom případě pěstuji Poncirus trifoliáta, který všechny tyto požadavky bezezbytku splní. Pro naše podmínky je trifoliáta dostatečně mrazuodolná (minimálně v nížinách), doba dozrávání plodů je relativně krátká, plody se na podzim krásně vybarví a plní požadovaný cíl-dekorace. Plody jsou naprosto nepoživatelné, využitelné jen jako zdroj semen pro vysoce kvalitní podnože do našich podmínek. U všech ostatních hybridů, snad s výjimkou jednoho jediného, musíme počítat s tím, že nejsou dostatečně odolné na to aby zvládly naše zimy. Třeba tři zimy dokáže taková rostlina růst a prosperovat jenže ? …. pak přijde zima čtvrtá, kdy nebude převažovat jetstream z Atlantiku, ale utvoří se například rozsáhlá a dlouhodobě stabilní tlaková výše nad Skandinávií, která k nám bude posílat opravdu chladný vzduch ze Sibiře a najednou bude prostě ZIMA. V tom případě přijde veškeré naše předchozí snažení v niveč, rostliny komplet zmrznou a může se na jaře začít znova. A nebo je potřeba rostlinám poskytnout nějakou ochranu. Demontovatelný miniskleník, zábal, termostat, topné kabely atd. atd. Prostě něco co v případě poklesů teplot ochrání citrus řekněme na úrovně uváděné v různých „teploměrech odolnosti“, v případě dlouhodobých ochlazení bych byl velmi opatrný s delším udržováním teplot pod –8°C. Takže chci trvalou dekoraci bez práce? A nebo budu své rostliny v zimě chránit a popřípadě jim i vytápět? Pokud to jsem ochoten dělat a očekávám dekoraci listem, případně květem, nikoliv však vybarveným či dokonce jedlým plodem potom to jakýsi smysl má. Ale hned se ptejme jaký? Snad se jen odlišovat od ostatních, být něčím výjimečný. Nic jiného rozumného mne bohužel nenapadá. V případě trifoliáty totiž mám jistotu, že bude dekorativní i vybarvenými plody. Jako bonus budu mít to, že nemusím nic balit a ani topit.
Chci jedlé plody? OK. To je naprosto v pořádku. Já je rozhodně chci. Kdybych totiž chtěl jen dekoraci v zahradě, pěstoval bych trifoliátu. To je celkem zřejmé z předchozího odstavce. Problémem je totiž to, že ne všechny tzn. mrazuodolné hybridy přinášejí jedlé plody. Většina těchto plodů je přímo nepoživatelná, stejně jako plody trifoliáty, některé lze podmínečně využít pro obzvláštnění salátů či nápojů, jen minimum těchto odrůd přináší plody, které by byly vyloženě přímo konzumovatelné. A pokud některé odrůdy jsou? … jejich kvalita stejně výrazně pokulhává za kvalitou komerčně pěstovaných odrůd. To co píši není o tom, že jsem to někde na netu vyčetl a tím se ze mne stal najednou pěstitel citrusů expert, jak se v dnešní době často děje. Ty nejnadějnější odrůdy jsem totiž v nádobách všechny dovedl do plodnosti a plody jedl, či pravidelně každoročně jím. Na to co si troufám označit za konzumovatelné mi stačí prsty jedné ruky, bohužel. To co rozhodně nikde nedočtete je to, že tyto „konzumovatelné“ odrůdy potřebují delší vegetační podmínky než jsou naše přirozené venkovní podmínky schopny poskytnout a to ani v těch nejteplejších polohách. Je obrovský rozdíl mezi plodem vytvořeným z březnovo-dubnového kvetení a plodem vytvořeným z kvetení v květnu či červnu. Plod vytvořený z prvního kvetení stihne opravdu vyzrát a je právě proto konzumovatelný, druhý bohužel nikoliv. Často se nestihne do příchodu zimy ani vybarvit. Byť má rostlina udávanou mrazovou odolnost třeba –15°C k čemu je to v naznačeném případě vlastně dobré? K ničemu. Nasazené plody stejně nepřežijí dle stavů vyzrálosti 0 až –4°C. A to je limitující. Chci-li se tedy dočkat plodů musím zajistit brzké jarní probuzení a kvetení rostliny a nebo? Musím rostlinu s nasazenými či částečně dozrávajícícmi plody chránit a to již v případě prvních podzimních mrazíků. Chci-li se dočkat plodů. Jinak zmrznou. O chuti taktových plodů raději úplně mlčím. Takže pro jaro musím vymyslet něco, co mi zajistí brzký nástup vegetace. Zábal, demontovatelnou konstrukci atd. Ale pozor! To není v případě takové jednoduché ochrany v zahradě vůbec nic jednoduchého. Vzduch kolem koruny sice zahřejete snadno, ale co kořeny v chladné půdě? V půdě o teplotě nižší než je vegetační minimum. V lepším případě se rostlina sama po odstranění krytu zastaví a přestane vegetovat, v horších případech hrozí tzn fyziologické sucho, kdy neaktivní kořeny nejsou schopny zásobit nadzemní části vodou, v horším případě dokonce úplný úhyn rostliny. Uschne (nikoliv zmrzne). Takže? Jak už jsem říkal, není to nic jednoduchého, musím současně vymyslet něco co mi dostatečně prohřeje půdu, ve které citrus roste. A tím se dostáváme mimo oblast „jednoduchých“ řešení formou přehozů apod. Druhou možností je nechat citrus na jaře nastoupit přirozeně do vegetace a řešit to na podzim. Doufat, že bude velmi teplé léto a plody dojdou do nějaké podoby, řekněme blízké konzumovatelnosti. Nicméně ochraně na podzim se pravděpodobně stejně nevyhnu. A to nikoliv na úrovni odolnosti toho mrazuodolného hybridu (třeba –15°C), ale na úrovni odolnosti nasazených plodů (zde se nevyplácí moc riskovat, dle stupně dozrávání může být pro plody fatální i desetinová záporná hodnota až do –3°C či –4°C). Hmmmm. Dekorativní hodnota takovéhle rostliny je prakticky žádná. Buď mi vykvete pod zábalem nebo plody se vybarví pod zábalem. Často dokonce obojí – vykvete pod zábalem a vybarví se pod zábalem. Užitná hodnota plodů? Konzumovatelné plody? Těch se bez naznačených opatření nejspíše stejně nedočkám. Jak jsem úvodem psal , nedostatečně vyzrálé plody a to i u odrůd, které považují při plném vyzrání za konzumovatelné, jsou totiž prakticky nepoživatelné. A navíc …nedělejme si o té konzumavatelností žádné iluze. To že považuji plod za konzumovatelný není to, stejné, že bych si na něm nějak úžasně pochutnal a snědl bych jich na posezení půl kila jako např … u mandarin Unshiu či čehokoliv jiného. Takže si to shňme. Přes zimu musím takovou rostlinu chránit v případě krátkodobých poklesů teplot na hodnoty odpovídající její mrazuodolnosti, při delším ochlazení bych byl opatrný udržováním teplot pod -8°C, na jaře musím rychlit topením nejen nadzemní části, ale především půdy ve které rostlina roste, na podzim musí nasazené plody chránit před mrazíky, plody se moc nepokochám, protože budou pod něčím schované, konzumovatelné budou jen pokud vytvořím opravdu ty nejlepší podmínky. A stejně si potom a to i za ideálních podmínek, řeknu …. ta Unsiovka byla chuťově přeci nejméně třikrát lepší !!!!
Má to opravdu smysl? No .. asi moc ne. Příkladně – rozhodnu se stejným způsobem pěstovat nějakou mandarinu Unshiu ze skupiny těch nejrannějších (Goku Wase). Myšleno venku ve volné půdě jako mrazuodolné hybridy. Co mne čeká? Rostlinu budu muset v zimě chránit. Kryt nebude tak veliký, unšiovky jsou zákrsky, současně velmi produktivní, což se o mrazuodolných hybridech rozhodně říci nedá, právě naopak. Při krátkodobých poklesech teplot mohu nechat teplotu u rostliny na –9°C, u dlouhodobých chladných období bych se bál teplot pod –5°C, rychlení na jaře je vhodné, nikoliv však zcela nezbytné, neboť naše délka našeho vegetačního období je alespoň v těch teplejších částech naší republiky téměř dostatečná. Na podzim odpadá ochrana plodů před mrazíky neboť plody již budou sklizené a nebo tak vyzrálé, že je teploty –3 či –4°C dle stupně jejich vyzrálosti nepoškozují. A především … to co sklidím bude nejen konzumovatelné, ale chutné. A bude to i prvotřídní dekorace.
Iluze nikomu brát rozhodně nechci. Nicméně se závěrem musím opětovně řečnicky zeptat. Má to opravdu vůbec smysl pěstovat? …myšleno tzn. mrazuodolné hybridy. Když ze stejným úsilím a námahou, možná i o něco menší, jsem schopen pěstovat chuťově plnohodnotné mandarinky? No … z mého pohledu moc nemá. Případně jen pro získání vlastních semen kvalitních podnožových druhů pro naše podmínky. Ale i to je důležité.
Brno, 2018-01 ------------------------------------------------- Článek nebyl napsán jako podnět k diskusi. Nicméně se jí nebráním. Ale pouze v případě, že bude podložena výsledkem a ne tím, že někde něco někde říkal či napsal.
_________________ Nemám skleník, citrusy pěstuji v nádobách, venku jsou od začátku dubna až do vánoc http://www.citrusy.estranky.cz
|