CITRUSY.CZ

internetový rádce začinajících pěstitelů - fórum
Kávovary-online.cz
Právě je 28 Bře 2024 09:42

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Ananas
OdeslatNapsal: 19 Úno 2003 10:04 
Offline
Nový člen fóra
Nový člen fóra

Registrován: 19 Úno 2003 09:33
Příspěvky: 2
Rad bych zakoupil rostlinu Ananas comosus.
Muze to byt i prebytecna, avsak zakorenena vrcholova ruzice. Ze zakoupenych plodu se mi nedari tohoto cile dosahnout.


Naposledy upravil Honza dne 27 Úno 2003 13:04, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Ananas
OdeslatNapsal: 20 Úno 2003 12:01 
Offline
Nový člen fóra
Nový člen fóra

Registrován: 03 Pro 2002 10:55
Příspěvky: 2
Predne Ananas comosus Merr.. Ozdobnou formu tricolora lze zakoupit v Hornbachu, nekdy i Baumarktu a kvetinarstvich. Radost z vlastni rostliny je vsak vetsi. Takze vybrat ananas s nezmrzlou ruzici bez plisne a hniloby. Ruzici vykroutit, odtrhnout spodni listky, susit, susit,susit a susit. Zasadit do 10 cm kvetinace s raselinou a piskem, teplo, svetlo, temer nezalivat. Ruzice sesycha a behem 1-3 mesicu z boku vyrusta nova rostlina. Uspesnost tak 1:3. Priciny neuspechu predevsim hniloba a plisen. Nejvetsi odbornik na ananasy na Morave je Petr Stehlik, Pod Sirotkem 113, Radostice. Preji hodne trpelivosti a uspechu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ananans
OdeslatNapsal: 24 Úno 2003 10:45 
Offline
Přispívám na web 200 Kč
Přispívám na web 200 Kč

Registrován: 24 Úno 2003 10:14
Příspěvky: 139
Hlavní problém je domnívám se, kvalita získané růžice. Z běžně dodávaných rostlin to jde velmi špatně, protože jsou většinou kvůli přepravě podchlazované a již nejsou schopny zahájit vegetaci. Je nutno hledat plod s co nejmenším zřejmým poškozením chladem (projevuje se hnědnutím listů i plodů), takže buď zcela zelený plod (bývají nejvitálnější) anebo plod zralý, avšak se zdravou zelenou barvou růžice. Druhou možností je koupit "dražší" plod z luxusních obchodů (nebo ze zahraničí), které většinou nebývají zchlazovány. Tyto zakořeňují téměř jistě. Postup je popsán v literatuře, obecně je nutno ukroutit růžici okamžitě po zakoupení. Dále oloupat spodní listy tak, aby všechny neživé listy byly pryč a zároveň aby vznikl holý "kmen" dlouhý alespoň 1 - 2 cm, pro účely zasazení do substrátu. Je nezbytně nutné úplně očistit dřeň, jinak ihned přijde plíseň a hniloba a je konec. Potom dávám růžici na malou skleničku, tak aby visela ve vzduchu a ponechám ji v mírném teple cca 10 - 14 dní. Pak hned sázím, ani neošetřuji dřevěným uhlím nebo popelem, ale jistě neškodí. Dále nepříliš zalévat, rozhodně je hniloba největším nepřítelem, takže nechat proschnout substrát a poté zase zalít. Prospívá po zahájení růstu (do 2 měsíců od zasazení) trochu občas nalít i dovnitř růžice. Dál je to již nenáročná plodina, chce co nejvíc světla a dostatek vody a tepla. Dovoluji si také polemizovat s tím, že původní růžice zajde, mně se zatím potvrdilo ve všech případech, že původní růžice pokračuje v růstu. Největší rosliny jsou necelé dva roky staré a zhruba tři-čtvrtě metru vysoké a mají několik desítek silných zdravých listů (okolo 60 - 70 cm). Sice zatím nekvetou, ale začínám na tom pracovat

Mám doma 5 rostlin vypěstovaných tímto způsobem z kvalitních velkých plodů (okolo 2 kg) a rostou bez problémů. Hodně úspěchů.

_________________
Ivan


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Poděkovaní
OdeslatNapsal: 25 Úno 2003 16:18 
Offline
Nový člen fóra
Nový člen fóra

Registrován: 19 Úno 2003 09:33
Příspěvky: 2
Děkuji všem za cenné rady. Budu muset dukladně zapátrat v obchodech po kvalitnim zbozi.
V minulosti jsem mel jiz dva uspesne pokusy, ale v prvnim pripade mi dvouletou rostlinu znicili do skleniku vniknuvsi psi a v tom druhem jsem si katastrofu, a to nejen pro rostlinu ananasu, zpusobil sam.

s pozdravem Honza


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Ananas
OdeslatNapsal: 19 Bře 2003 10:36 
Offline
Nový člen fóra
Nový člen fóra

Registrován: 19 Bře 2003 10:15
Příspěvky: 14
Bydliště: Česká Lípa
Spíš pro zajímavost chci uvést postup zakořeňování ananasu, který "laicky" objevil můj známý někdy před 20 lety a já ho od té doby také mnohokrát úspěšně použil a doladil.
Jelikož o zakořeňování anansu nic nevěděl, odřízl růžici na vrcholu plodu, odstranil případné zbytky dužniny a oloupal spodní listy (cca 2 cm). Až sem to je v zásadě OK. Pak postavil růžici do misky s vodou (voda nedosahuje k listům). Po necelém týdnu "napučí" bílé zárodky kořínků (?) na kmínku. Teď je třeba růžici zasadit do čisté rašeliny (nebo i do směsi rašeliny a hlíny), vydatně zalít, přetáhnout igelitový sáček přes rostlinu i květináč (používám kelímek bez dírky a igelit podhrnuji pod něj) a umístit nad topení (v zimním období v paneláku = sauna).

Je fakt, že v posledních letech jsou růžice zřejmě podchlazené, obvykle v tom případě uvadnou ať jsou ve vodě, nebo na suchu během 14 dnů.
S pozravem
Experimentům zdar
Vláďa


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: množení ananasu
OdeslatNapsal: 26 Črc 2004 13:20 
Offline
Nový člen fóra
Nový člen fóra

Registrován: 02 Pro 2002 07:20
Příspěvky: 1
Bydliště: Bořitov, okr. Blansko
Když jsem zkousel zasadit svuj prvni ananas, pouzil jsem vsude popisovanou a doporucovanou metodu, kdy se ruzice nejdrive susi a susi a susi. Neuspel jsem ani v jednom pripade, mozna zakoupene plody nebyly pro tuto metodu vhodne a metoda se hodi spise pro cerstve bocni ruzice. Druh rok jsem sis nasel vlastni zpusob, kdy jsem z 10 ruzic ziskal 9 krasnych rostlin.
Ruzici ze zakoupeneho plodu jsem doma najpozdeji do tydne z plodu odriznul a otrhal spodni listy tak aby dole vzniknul cca 2cm pahyl. Ten jsem potom nozem po tenkych plátkách okrajoval tak dlouho, az bylo evidentni, ze již nekrajim duzninu plodu, ale stonek rostliny. ( dle mych pozorovani je to dulezite kvuli vzniku plisne, hniloby). Pokud bylo potreba jeste jsem odtrhal dalsi listy. Ruzici jsem ihned sazel nebo nechal zavadnout max 1 den. Dale jsem naplnil cirou zavarovaci sklenici cistou raselinou (nebo raselinou s perlitem) a ruzici do raseliny zamacknul. Sklenici je treba naplnit tak vysoko, aby zasazena ruzice byla nad jejim okrajem a "nevytahovala stonek z raseliny ven". Potom jsem jen lehce zavlazil a postavil na teple, polostinne stanoviste. Pres rostlinu jsem nic nepretahoval. Pak uz jen staci cekat a cekat. Vyhodou zavarovaci sklenice je , ze krasne lze odhadnout jak jste na tom z vlhkosti v celé hloubce a neprelivate, jen drzite mirně vlhke. Touto metodou se z deseti ruzic ujalo 9, z toho 7 normalne pokracovalo v rustu, 1 vyhnala bocni ruzici a 1 vyhnala bocni ruzici a soucasne pokracovala v rustu.
pokud to nekdo z vas vyzkousi (zvlaste ti co dosud jeste nebyly uspesni) a povede se Vam to, pak jsem to nepsal zbytecne. V tom pripade bych prosil jen o malou zminku na mail karasek@iach.cz abych se utvrdil ze to funguje obecne, ne jen mne. Dekuji a preji hodne uspechu.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 14 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přeskočit na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - phpBB.cz