Citrusy jsou na množství a kvalitu vody náročné zejména v půdě. Nejvíc vody a v ní rozpuštěných živin spotřebují v období intenzivního růstu. S klesající teplotou se jejich spotřeba snižuje. Vždy zaléváme až po mírném zaschnuti
substrátu, nejlépe ráno. Na zálivku použijeme takové množství vody jaké odpovídá asi jedné desetině objemu nádoby. Tak dosáhneme si 70% nasycenosti substrátu vodou, což citrusům nejlépe vyhovuje. Pokud substrát přelijeme a voda přeteče do misky, je ji třeba vylít. Jinak substrát vodu dále nasává a do trvale přemokřeného substrátu nemá přístup potřebný vzduch. Kořeny by mohly zahnívat. Vodu používáme dešťovou nebo pitnou jeden den odstátou, protože chlór v ní obsažený citrusům neprospívá. Studniční voda je svou tvrdost nevhodná. V jarním období, kdy začínají citrusy růst zaléváme vodou od 3-4°C
Vyšším než je teplota vzduchu. V létě můžeme substrát přelít takovým množstvím vody, které odpovídá dvoj až trojnásobku objemu nádoby. Tím se vyplaví nadbytečné, škodlivé soli. Citrusy jsou náročné i vlhkost vzduchu. Při 20°C jim vyhovuje 60% vlhkost, která je však relativní. Zvyšující se teplotou vzduchu vlhkost klesá a naopak. V naších podmínkách jim vlhkost vyhovuje. Kritické poměry jsou v panelových bytech jen po čas zimního období. Při teplotě vzduchu 23°C je vlhkost vzduchu asi 20%. Přijatelnou vlhkost dostaneme jen snížením teploty v místnosti. Rosení listů pomůže jen dočasně