Citrusové plody pocházejí z Číny a jihovýchodní Asie. Díky obchodním cestám a válečným výbojům poznali již 500 let př. n. l. citroník i Římané a Řekové. Koncem prvního tisíciletí
našeho letopočtu zdomácněly citrusové rostliny ve Španělsku a plody se dostávaly postupně do Středomoří. V 18. století objevili účinek vitamínu C námořníci na své objevitelské cestě v Tichomoří. Pojídání citrónů je zachránilo před kurdějemi. V Čechách se citróny prodávaly na tržišti v pražském Ungeltu již koncem 16. století. Zájem byl především o příjemně vonící citrónovou kůru, která se stala oblíbeným kořením a přísadou cukrářských výrobků.
INFO
Trpíte-li zánětem dásní, používejte vymačkanou šťávu či omytou slupku z citrónu k masážím. Citrón s medem je velmi výživnou směsí, jež léčí afty a ústní záněty.
Bodnutí hmyzem se neutralizuje a přestává svědit, potřete-li postižené místo plátkem citrónu.
Nekoncentrovaná šťáva z citrónů účinně působí proti lámání nehtů. Máte-li tento problém, ráno a večer zvlhčujte nehty citrónovou šťávou.
Stykem s kovem či přístupem vzduchu ztrácejí citrusy vitamín C. Proto není nutno např. citrón rozkrojit, chcete-li použít pouze šťávu. Stačí plod propíchnou párátkem a potřebné množství šťávy vymačkat.