Podhůří Kolumbijských a Ekvádorských And
je z pohledu botanika jednou z nejzajímavějších oblastí světa, druhově možná
nejpestřejší. Na jednom hektaru pralesa v Ekvádoru bylo napočítáno na 400
druhů dřevin. Z této oblasti také pochází mnoho užitkových rostlin, i
když valná většina z nich není doposud mnoho známa mimo oblast původu či
mimo tropické pásmo. Na indiánských trzích uvidíte třeba narančilu (Solanum
quitoense Lam.), mnoho druhů mučenek (Passiflora sp.), mamej (Mammea americana
L.), různé anony (Annona sp.), zapotu (Manilkara zapota (L.) Van Royen), či třeba
právě babako (Carica pentagona Heilb.).
Babako je rostlina blízce příbuzná a velmi
podobná papáje. Jde pravděpodobně o přirozený hybrid mezi druhy Carica
pubescens (Lenne, Koch) a Carica stipulata (Badillo). Z nepříliš rozvinutého
kořenového systému vyrůstá stonek dosahující 2, maximálně 3 metrů,
který se může větvit, ale není to běžné. Velké dlanitě členěné
listy rostou v horní třetině stonku a tvoří jakousi korunu, podobně jako
je tomu u papájí. Květy vyrůstají v paždí listů a jsou pouze samičí.
Plod se vyvíjí partenokarpicky - bez opylení.
Stonek (či pseudokmen) zdravých rostlin bývá obsypaný plody v různém stádiu
vývoje. Bezsemenné plody jsou pětiboké a protáhlé. Dosahují délky až 40
cm a hmotnosti 2 kg. Během dozrávání se objevuje žluté líčko (v tomto
stadiu je už možné sklízet) a postupně celý plod žloutne a měkne. Zrání
trvá 7 - 10 měsíců podle podmínek prostředí. Oproti fádní chuti plodu
papáji má babako mírně nakyslou chuť a příjemnou vůni připomínající
směsici jahod, papáje a citronu. Plod se nejčastěji konzumuje čerstvý bez
jakýchkoliv úprav. V Ekvádoru se ale z babaka připravují vynikající džusy,
sirupy, džemy, zmrzliny, různá želé atd. Významný je obsah vitaminu C. Při
teplotě 8-10 oC lze plody skladovat až 2 týdny, ale jejich kvalita se výrazně
zhoršuje. Navíc jsou plody velmi citlivé na mechanické poškození, a pak
dochází k jejich rychlé zkáze, což je i jedním z důvodů, proč nejsou ve
větší míře exportovány do zahraničí. Výhodou babaka oproti papáje je
jeho větší odolnost chladu - mi-nimální teplota pro růst je 8 oC.
Babako se pěstuje až do nadmořské výšky
okolo 3000 m, kde je klima podobné subtropům, ovšem bez výskytu mrazů. Po
úbočích And je možné jej vidět téměř na každé zahrádce. Na plantážích
se pěstuje často smíšeně s rajčenkou (Cyphomandra betacea (Cav.) Sendtn.)
či různými zeleninami. Rozmnožuje se pouze vegetativně. Buď stonkovými řízky,
které relativně snadno zakořeňují ve směsi kompostu a písku, nebo se
roubuje na podnož chamburo (Carica pubescens B.). První květy se objevují
prakticky už několik týdnů po výsadbě. Kvůli vysokému nasazení plodů
rostliny často vyžadují oporu. Babako je druh citlivý na napadení houbovými
a virovými chorobami, proto se obvykle na plantáži nepěstuje déle než 2-3
roky.
POKECÁME
O BABAKU ŽIVĚ