CITRUSY.CZ

internetový rádce začinajících pěstitelů - fórum
Kávovary-online.cz
Právě je 01 Lis 2024 00:52

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 52 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Podnoze a roubovani
OdeslatNapsal: 12 Srp 2004 10:37 
Zdravim vsechny pritomne i nepritomne.
Poradte mi prosim. Jsme uplny amater a vicemene zacatecnik. Nasadil jsm si citronky z pecky, vyrostl mi krasny zdravy kerik. Nema ostny a nema skoro zadne takove ty predlistky ja nevim jak se tomu rika.
Od pani Cerne jsem si koupil rouby - Lisabonce a Izraelce. Narouboval jsme ob ana tu rostlinku. Dohromady 4 rouby. Jeden izraelec se chytnul a behem deseti dnu vyhodil vyhonek. Dalsi izraelec se chytnul a 14 dnu ale nechta jsem mu ulomil tem malinky vyonecek a ted tam ma jedno ocko a cuci a nic nedela. No ale Lisaboncum se moc nechce. Jsou stale zelene, neschnou ale ani nepuci respektive nerostou jim vyhonky. Maji ocka takove docela velike vypada to ze chteji ale neco je brzdi. Otazka je :
Muzu roubovat vice druhu na jednu podnoz ?? - kvuli zazimovani a ruznym narokum.
Dale pak - kolik roubu se doporucuje na jednu podnoz ?? Nejsou 4 moc ??
Poradte prosim

Předmět příspěvku: Roub - jak ma vypadat
OdeslatNapsal: 12 Srp 2004 10:52 
JEste bych se rad zeptal jak ma roub vypadat. Ja jsem rouboval asi cca 6 cm dlouhe 3-4 mm siroke vetvicky ktere byly na obou stranach zastrihle a mely kazda dve ocka a dva listy - ktere jsem zkratil na ctvrtinu. Listy mi behem 4 dni odpadly, ale stopky tech listu zustaly.
No a jak rikam po deseti dnech mi zacaly rasit. Ale jen Izrael , Lisbon jeste cuci.
A jeste jeden dotaz Ten Izrael je uz strasne veliky .. mam jej zastrihnout ? A jak hnoji v dobe po roubovani ??? JA jsme do kvetinace zapichnul jednu tycinku hnojiva pro citrusy a jednou jsem hnojil na list.

Předmět příspěvku: Roub
OdeslatNapsal: 12 Srp 2004 12:30 
Přispívám na web 200 Kč
Přispívám na web 200 Kč

V zásadě ten roub popisuješ správně. Obvykle by měl mít 3 očka, pokud jde o listy, většinou se ořezávají rovnou všechny, ale lze je i nechat a zkrátit zhruba na třetinu. Listy se ponechávají především v těch případech, kde se větvička řízkuje.
To, že zatím nic nedělá, není nic nenormálního, kolegům "čekal" roub i rok, než začal růst. Jen nesmí zčernat a uschnout - pak už nepomůže ani svěcená voda :lol: .
Hnojení - tyčka neuškodí, na list se toho zatím moc nenahnojí, když nemá listy, takže do zálivky jednou za 1-2 týdny některé hnojivo pro citrusy - existuje speciální hnojivo na citrusy v tekuté podobě a nově též v sypké.

Předmět příspěvku:
OdeslatNapsal: 12 Srp 2004 17:41 
Super dikas moc Michale za vycerpavajici popis. Jeste mi porad. JAk rikam, ten jeden izraelec proste primo vykatapultoval vetvicku a z toho sesticentimetroveho roubu mi ted roste jak o dusu vetvicka co ma pres 10 cm. cece kazdy den prida a to nekecam kolem 5 - 8 mm. Skoro to jde pozorovat okem. Mam strach aby se to nezalomilo v tom roubovanem miste preci jen to kambium srostlo ale drevina jeste ne..... si myslim.

Předmět příspěvku:
OdeslatNapsal: 12 Srp 2004 17:49 
To jsem teda zvedavy jestli si mi chytne i ten lisbon, jak pak ta rostlinka bude vypadat, jestli budou mit ty vetvicky jine listy a jak bdou kvest a plodit. Lisbon ma trny a izraelec ne... aspon jak to vidim ja na tech mych roubech. Pripadam si jako doktor mengele :-) takze jestli se mi to chyti budu mit vlastne unikatni citronik :-)
Jo a chci se jeste zeptat . pokud za rok necham narust i jednu puvodni vetvicku - z podnoze, jaka je sance ze mi zacne plodit i ta podnozova ??? A z ajak dlouho po roubovani zacne kvest a plodit ??

Předmět příspěvku: Roub
OdeslatNapsal: 13 Srp 2004 07:33 
Přispívám na web 200 Kč
Přispívám na web 200 Kč

Pokud jde o to vylomení - předpokládám, že kolem místa roubování jsi omotal příslušnou roubovací pásku - ta by právě měla do doby, než dojde k úplnému srůstu vylomení zabránit - tedy za normálních okolností, tedy nepř. že rosltinka nebude venku, kde se do ní bude opírat nějaký silný vítr. Páska se sundává po dostatečném zesílení srůstu, může to být několik měsíců po naroubování, nejpozději v době, kdy by začlo docházet k zaškrcování kmínku. Pokud jsi to neomotal, tak bych asi byl nervózní, na druhou stranu by bylo překvapující, že by se ti to chytlo.
Pokud jde o větvičku z podnože - nemůžu si pomoci, ale já bych to nedoporučoval, zejména ne rok po roubování, protože by to mohlo neustále vést k tomu, že místo do roubu požene mízu do té větvičky podnože. V podstatě na témže principu je to, že roub Izrael roste jako blázen a Lisbon nedělá nic - Izrael odebírá veškerou mízu, protože začal dřív a na chudáka Lisbona nic nezbývá. Jinak samozřejmě lze ten výhonek zastřihnout, pak se při další růstové periodě pravděpodobně rozvětví na 2 - 3 další výhony.
Pokud jde o plody, na roubu Izrael, který roste tak rychle, je možné, že zakvete příští rok, je však otázkou, zda tam plod nechat (podle toho, kolik bude mít listů). Jestli by kvetení roubů mohlo ovlivnit kvetení větvičky podnože, těžko říci, vím o případech, kdy na vzrostlý semenáč byla naroubována větvička s květem, čímž došlo ke "zblbnutí" semenáče a nasazení květů, takže možné to asi je, ale nikdo ti to nezaručí.

Předmět příspěvku:
OdeslatNapsal: 13 Srp 2004 08:54 
Oki Michale - z podnoze budu obrost sestrihavat pravidelne.
Jinak samozrejme jsem misto roubovani poradne omotal roubovaci packou - byl jsem si udelat poradny nakup pred moji operaci - koupil jsme si steparsky vosk, roubovaci pasku, nove kvetinace, keramzit, hlinu na citrusy, dalsi prirucku citrusare, misky, hnojiva - tekute a tycinky - oboje na citrusy takze jsem se radne vyzbrojil. Pani cerna mi na suchych vetvich modrinu ukazala jak roubovat a ja to udelal doma na svem citronu a mandarine.
Protoze mi ale zacal izraelec pekne rust, tak jsme neodolol a asi po peti tydnech jsem pasku sundal. A covece primo z mista roubovani- mi rasi vetvicka ale neni mi jasne jestli patri podnozi a nebo robu -fakt velice zvlastni. Jo a pod paskou - a to jsme ji teda fest utahnul mi vyrasila vetvicka a rostla POD UTAHNUTOU paskou !!!!! Kdyz jsem pasku sundal , vetvicka byla placata i listky ale BYLA TAM !!!!!! Neuveritelne, poatrila ale podnozi tak jsem ji hned ufiknul. JInak na tech roubech ktere nerasi jsem pasku zatim nechal. Roubovaneho citrona ma za oknem tudiz tam neni zadny vitr a vetvicka neni tezka takze by se zlomit nemelal. Je to uz tak dva mesice od roubovani, takze by to trosicku melo drzet.

Předmět příspěvku:
OdeslatNapsal: 13 Srp 2004 08:59 
Michale jeste mi prosimte rekni , na vzrostly semenac se da naroubovat jedna vetvicka aniz by jsi celou rostlinu oholil ?? A to se chyti ?? A nebo ten roub jen zblbnul rostlinu a ta zacal kvest ale roub se nechytil ??
Jo a jak je to s ockovanim, musim pokud ockuji take oholit celou rostlinu a nebo se to chytne i bez oholeni ?? Ockovat jsme jeste nezkousel a pripada mi to tezsi nez roubovani. Mas s ockovanim nejake zkusenosti ?/ Jak stare podnoze se dajji ockovat a jakou velikost musi mit kminek ? Neco jsem cetl zde na strankach ale moc moudry z toho nejsme a ani v priruckach jsem se nedocetl jestli musim podnoz oholit uplne, jsou tam pouze techniky ockovani a co pak s ockovanou rostlinkou delat ale ne detaily.

Předmět příspěvku: Zazimovani
OdeslatNapsal: 13 Srp 2004 09:04 
Jeste jeden dotaz, mam dvojite stare okna v byte v Praze a mezi okny bych tipnul v zime teplotu kolem 15 -17 stupnu celsia. To by jim mohlo k zazimovani stacit ne ?? A nebo je to porad moc teplo ?? Idealni by bylo koem 10 stupnu ja vim, ale toho asi v tom pronajatem byte v Praze nedocilim. NEvis o nekom kdo ma vhodne prostory pro zazimovani a komu bych mohl na kratkou zimni dobu .. cca 3 mesice predat moje rostlinky za nejaky poplatek k zazimovani ?? Mam 4 kvetinace prumeru 20 - 25 cm.
Pokud ale je teplotak kolem 15-18 stupnu ok pak bych si je nechal doma. Jo a jak rikam toho grepa jsme mel normalne doma a roste porad jak sohaj a teple zazimovani mu vubec nevadilo, je to mozne ??

Předmět příspěvku: Odpovědi
OdeslatNapsal: 13 Srp 2004 09:39 
Přispívám na web 200 Kč
Přispívám na web 200 Kč

Ty mně ale zásobuješ...
Takže postupně. Sundání pásky po 5 týdnech je podle mne brzo. Na roubech, co rostou pomalu, nechávám pásku i 1 rok od naroubování, K sundání přistupuji teprve když se začne zařezávat, tedy je viditlné, že kmínek nad a pod páskou začíná být silnější než v místě pásky.
Pokud vyrostla větvička i s listy pod páskou, byla pravděpodobně málo utáhnutá - nesmí tam být vůle. Na druhou stranu má větvička takovou sílu, že je schopná prorůst skrz pásku, ve Španělsku při očkování pásku přemotávají přes celé očka a to pak prorůstá (ale tam vše roste poněkud lépe než u nás).
Onen experiment se "zblbnutím" semenáče se týkal již poměrně velkých a starších semenáčů - dejme tomu 8-10 let, jinak to nemá cenu. Jde tedy už o slušné stromky. Někdo o tom psal i na tomhle diskuzním fóru, já to nezkoušel. Logicky z toho vyplývá, že se listy neškubou. Osud roubu mi není znám.
S očkováním nemám vlastní zkušenosti, ale v již zmíněném Španělsku takhle očkují mladé podnože (ponciry) poměrně nízko nad zemí, výhonek z očka nechají přerůst vlastní podnož a tu pak ufiknou.
Prostor mezi okny by na zimování mohl být vhodný, řekl bych, že by tam mohlo být i chladněji, než těch 15-17 C, ale zmrznutí se dá snadno zabránit pootevřením vnitřního okna do místnosti.
A kdybych věděl o prostorách v Praze, kam v zimě umístit citrusy, tak už tam jsem. :D A že grepu nevadí teplé zimování - jednak je teplomilnější a pak jako semenáč vyrostl již v bytě, takže je zvyklý. S citroníky to už bude o něco složitější.

Předmět příspěvku:
OdeslatNapsal: 13 Srp 2004 11:29 
Perfekt tak ted uz vim uplne vsechno dikas moc. Uz se domu na ne tesim, nevidel jsem je tyden - respektive 5 dni a uz mi chybi :-) Kdyz prijedu jen po vikednu tak jsou o dost rozrostlejsi - aspon teda ten roubovany citronik - roub na nem a ostrihana mandarina. JA ji uz asi nebudu trapit - redikalne mi dala najevo ze nee. Ze se nenecha naroubovat - dal jsme na ni 4 rouby pomerance a za tri az pet dni byly vsechny jako troud - zlutohnede seschle a tvrde. takze tudy cesta asi nevede. Necham si ji jako okrasnou pokojovou kytku. Je chudinak neduziva slaba. Bud se o ni starat ale vykony od ni nebudu ocekavat :-) od outsidera :-) Jeste mam posledni otazku. Chtel bych si naroubovat toho grepa , ale zase gepem. Kde v Praze sezenu nekoho kdo mi proda roub grepu ? Vis o nekom >?? Jo a mam na tom grepu asi tak 7 cm nad zemi rozvetveni na dve halvni velke vetve - kazda v prumeru 5 mm bude mit. Ty se dal nevetvi a rostou primo nahoru. Jedna je lonska a jedna letosni. Ale jsou stejne velike i silne. Kdyz budu roubovat , je nezbytne ufiknout obe ??? Asi jo ze ?? Jak jsi psal tak ta originlni by uzirala tomu roubu. Zkusim teda tyto ufikle zasadit do zeme se stimulatorem a prikryju pet lahvi. Chci si jej zachovat protoze jako podnoz se mi jevi velice zdatny a odolny. Neni to zadny citlivy cimprlich :-0
Porad prosim kde sehnat roub grepu a slibuju, ze uz dam pokoj :-)
Dik predem .. mas u me pivo..... nebo i dve :-)

Předmět příspěvku:
OdeslatNapsal: 13 Srp 2004 11:45 
Přispívám na web 200 Kč
Přispívám na web 200 Kč

Mandariny jako podnože jsou nevhodné - mají slabý kořenový systém, takže se na nich rouby nechytají (zejména když jich tam dáš víc). takže mandarinu opravdu neroubovat - v daném případě je rozumnější než ty :lol: A už vůbec ne pomeranč! To je velkoplodý druh a to ti mandarina jako podnož nemůže v životě utáhnout.
Kdo ti je přes týden zalévá, když tam nejsi?
Grep asi nenařízkuješ - to jde u citroníku (proto jsem ti tam připsal pokud jde o citroník), dále se chytí cedrát, občas pomerančovník (vlastní zkušenost), možná šedok a pak sem tam ještě něco, ale grep... :(
K roubovaní - rozhodně by se musely fiknout obě a buď dát rouby buď do obou nebo jen do té loňské (záleží, zda je letošní výhon už vyzrálý). Pokud jde o rouby grepu, asi bych na myých grepech (Shambar, Gulripšskij, jeden neidentifikovaný) nějakou větvičku našel, ale z práce ti to přesně nepovím. Ale opravdu toužíš po grepu??? Ten ti u nás jen obtížně dozraje, vyžaduje extrémně hodně slunečního svitu. A protože jsi začátečník, doporučoval bych ti na ten grep dát pomerančovník nebo i mandarinu - spíš se dočkáš plodů, které by se daly konzumovat.

Předmět příspěvku:
OdeslatNapsal: 13 Srp 2004 13:07 
No pres tyden mi je zalivala moje holka co se mnou bydli. Presne podle mych instrukci - malinko ale kazdy den - davam jim ted fakt po troskach ale pravidelne a kazdy den je navic strikam rozprasovacem.
Co se tyce grepu. Asi bych fakt chtel naroubovat grep na grep. I kdyz chce vice slunicka - v praci mam jizni okno, vzal bych si ho do prace a nechal ho na jiznim okne, tam by se mu mohlo darit co myslis ??
JInak sanim seminka Pocirus trifoliata ci jak se to pise - chtel bych seminka ne rostlinky pac ja si to chci vsechno vypiplat od seminka sam :)
Zaplatim za ne klidne stejne jako za semenacky. A na tyto si pak naroubuju mandosku.
A deda ma na Morave velikou svetlou vychodni a do L i jizni prosklenou verandu tak tam se prinejhorsim prestehuje grepik kdyby se m to doma nelibilo :-)

Předmět příspěvku:
OdeslatNapsal: 13 Srp 2004 13:16 
Přispívám na web 200 Kč
Přispívám na web 200 Kč

Proti gustu žádný dišputát. klidně naroubuj grep, jen jsem chtěl naznačit, že grepu (plodu), který by mohl konkurovat tomu, co dostaneš v sámošce, se asi v našich podmínkách nedopěstuješ narozdíl od mandarinek (vcelku bez problémů) či pomeranče (při přiměřené péči a ranější odrůdě).
Ale za ještě nesmyslnější nápad (sorry, ale jinak to napsat neumím) je chtít používat ponciry jako podnož do bytu. Ty naprosto bezpodmínečně vyžadují chladné zimování (cca kolem 8 C), jinak zajdou. Do bytu jako podnož z těch "běžně" dostupných používej semínka pomerančů nebo grepů, pokud bys chtěl být víc "profík", tak můžeš používat bigarádii, citranže nebo citrumela.

Předmět příspěvku: Poncira
OdeslatNapsal: 13 Srp 2004 14:48 
Nový člen fóra
Nový člen fóra

Tu ponciru chci nasadit u nas Dedovi na zahrade ke stene ktera sala docela teplo - pani cerna ma POnciru venku - nekolik let a ma z niasi trimetrovy ker - akrasne ji jde :-) Nebudu ji ani roubovat chci ji jen jako okrasny kerik na zahradu.
A jak muzu vypestovat podnoze tech brigaradii nebo kumkvatu ci jak se to pise ?? Kde to mam vzit nebo jak je poznam . Ty brigadnice jsou nejake horke nejelde ne ?? Jen se to pouziva jako podnoz. Jinak ani mi nejde o to ovoce - to si kdykoliv muzu koupit, mam radost z toho ze mi kvetou, voni a ze se na nich udela krasny plod co se snazi zrat. - Zrat ne jak jist ale uzrat :-)

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 52 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina