CITRUSY.CZ

internetový rádce začinajících pěstitelů - fórum
Kávovary-online.cz
Právě je 01 Lis 2024 01:14

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 31 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: opadání fortunelly japonicy
OdeslatNapsal: 04 Lis 2011 22:04 
Nový člen fóra
Nový člen fóra

Dobrý večer,ráda jako nováček v pěstování citrusů (můj druhý pokus( poděkovala Michalovi Kazdovi ,odpověděl na moji otázku ohledně mojí fortunelli japonicy.Mám se obrátit na Vás,všechny protože máte větší zkušenosti a poradíte! :lol: :lol: Na výstavě v Lysé nad Labem jsem letos koupila fortunellu japonicu od pěstitelky.Je naroubovaná měla asi 12 plodů,během léta kvetla.Hnojila jsem ji hnojivem pro citrusy.Ale teď během 14 dnů shodila listy :cry: Snažím se ji rosit.Zbylo mi asi 7 plodů i jsem ochutnala /prima/.Podmínky nemám ideální .V panelák.domě okna na slunečné straně.Moje fortunellka stojí na stole kousek od vypnutého topení ,ale má hodně světla.Málo stupňů ji bohužel nemohu dopřát.Okno neotevírám!!! :P Mám opadané větvičky zastřihnout????Na třech větvích na konci zatím listy zůstávají.Dají se prosím s těch plodů použít semínka na sázení??Díky za odpovědi všech !!!! Věra vemaka

Předmět příspěvku: Re: opadání fortunelly japonicy
OdeslatNapsal: 05 Lis 2011 08:23 
Přispívám na web 300 Kč
Přispívám na web 300 Kč

Ahoj, pokud jsi koupila rostlinu od pani ve středním věku na poschodí, tak ji máš od zahradnictví Adavo z Velkého Oseka.
Takže až Ti rostlina odejte, kup si tam další :-).
Ale teď vážně. Podnož od ADAVa je Citrumelo Swingle, ktoré snese tak max. 15-17C v zimě, jinak rostlina opadá. Světla není dost.Člověk má pocit, že ano, ale foťáky a rostliny ne.
I když ADAVo píše, že Japonica je dá použít jako podnož, tak já si myslím, že klíčivost nebo vzrústnost semen je špatná.

OdeslatNapsal: 05 Lis 2011 09:59 
Zvědavý pěstitel
Zvědavý pěstitel

ja by som nic nestrihal a ak su lpody zrele tak odtrhni netreba rastlinu silit ak nema listy

OdeslatNapsal: 05 Lis 2011 10:08 
Nový člen fóra
Nový člen fóra

Díky,na třech větvičkách jsem ještě listy.Snažím se rosit ,netopím,a otrhám plody vemaka

OdeslatNapsal: 05 Lis 2011 11:23 
Nový člen fóra
Nový člen fóra

Ahojky jsi vtipálek.Je fakt ,že jsem koupila fortunellku od paní z Vel.Oseka,ale řekla,že Panel.byt to neni problém.Mrzí mne,že jsem neprostudovala Vaše Fo'rum dříve. :cry: :cry: Já se nerada vzdávam ,hledám pro mou fortunellku pomoc.Četla jsem si v diskusi fo'ra celou noc.Může mi poradit komu se daří pěstovat citrusy v bytě kde není zima :shock: Každé rady si moc vážím :D Můžete poradit jak mám fotky s mobilu přenést na Vaše stránky prosím !!! :roll: Díky za rady Věra vemaka

OdeslatNapsal: 05 Lis 2011 12:09 
Přispívám na web 300 Kč
Přispívám na web 300 Kč

Větvičky zastřihni za posledním listem. Jinak Ti ten konec uschne a suché konce snáze napadnou škúdci a nemoci.
Fortunelly jsou méně citlivé na teplé zimování, ale záleží na podnoži. Citrumelo do bytu prostě není, sám jsem zkoušel.
Já se věnuji pěstování citruú v bytě, ale zatím mám malé zkušenosti. Zkouším podnože pro teplé zimování: rough lemon, volkameriána, macrophylla. Citrusy zatím mám na citrumele a proto je dávam na chodbu, kde je teplota asi 15C.

OdeslatNapsal: 05 Lis 2011 12:22 
Přispívám na web 300 Kč
Přispívám na web 300 Kč

Ještě mě napadlo, že na péstování citrusú v bytě se zaměřuje náš předseda MUDr. Marek Svitek. Třeba si všimne Tvé prosby nebo mu napiš zprávu tady na fóru.

OdeslatNapsal: 05 Lis 2011 12:35 
Zvědavý pěstitel
Zvědavý pěstitel

mne podobne kde nemam na konariku list tak zacal cenut ale to neni najhorsie ak precka zimu na jar pekne znova porastie ...

OdeslatNapsal: 05 Lis 2011 12:36 
Zvědavý pěstitel
Zvědavý pěstitel

sorry cerniet

OdeslatNapsal: 05 Lis 2011 12:41 
Nový člen fóra
Nový člen fóra

Díky,ale jsem fakt úplná začátečnice.Mám již asi čtyři větve bez listů.Tak konce větví mám zastřihnout?A nějak ošetřit?Plody jsou chutné, semena, mohu je zasadit?Mám je nechat zaschnout??Všem děkuji za rady JSTE ÚŽASNÍ :P :P Bojuji snad to zvládnu.PORAĎTE JAKÝ SI MÁM POŘÍDIT citrus do paneláku,Je šance ?? :?: Kde si ho mám pořídit ? kdy,můžu ještě tedˇ?Pomoc :lol:

OdeslatNapsal: 05 Lis 2011 13:12 
Aktivní citrusář
Aktivní citrusář

Ja by som povedal - nerosiť, dať čo najbližšie k oknu alebo balkónovým dverám -zabezpečiť maximum svetla, polievať len v prípade, že rastlinka stáča listy a hlina je na dotyk suchá, nehnojiť a ostatné je už v rukách božích. Ak máte pivnicu, kde máte okno a nemrzne tam, tak tam by bolo rastlinke na okne asi najlepšie.

OdeslatNapsal: 05 Lis 2011 13:30 
Nový člen fóra
Nový člen fóra

Dobrý den,obracím se na Vás pane Dr.Svítku.zda by jste mine poradil jak úspěšně pěstovat citrusy v panel.bytě.Začala jsem s fortunellou japonicou což asi nebylo správné.Své problémy jsem popsala v první zprávě.Současně mám na roubované fortunelle spoustu větviček bez listů.Jen tři větší mají listy na konci asi tak 10 každá.Po radě jsem plody otrhala.Mám šanci ji zachránit?? :D Dále zda si mám pořídít jiný citrus?? Vhodný druh pro začátečníka ?? Kde je dobré zakoupit ??Je možnost ještě v této době??? :shock: jsem asi troufalá ,ale ráda si nechám poradit od zkušených,OZVĚTE SI VŠICHNI KDO MI MŮŽETE POMOCI !!!!!!! Věra vemaka

OdeslatNapsal: 05 Lis 2011 13:35 
Nový člen fóra
Nový člen fóra

Díky,sklep nemám,když ji dám na chodbu věžáku kde by možná bylo chladněji tak se ztratí.Nerosit? Mám dát okolo misku s vodou na odpařování???Je u okna bez záclon ,topení netopí .

OdeslatNapsal: 05 Lis 2011 13:38 
Přispívám na web 300 Kč
Přispívám na web 300 Kč

Vierko, fortunella je vhodná pro začátečníky, ale ještě neznáš základy pěstování a zimování je pro citrusy dúležité.
Ty máš podnož pro chladné zimování.
Do bytu se ještě hodí citroníky, lajmy, rangpur, Myrtyfolia Chinoto atď.
Pošli nám i fotku. Z mobilu ji přenes do PC přes bluetooth nebo přes Internet např. na email server. Detailně se to nedá napsat. Pokud to neumíš, musí Tě někdo z nás navštívit osobně :-).

OdeslatNapsal: 05 Lis 2011 13:55 
Nový člen fóra
Nový člen fóra

Díky,budu se snažit tu fotku dostat na fo'rum ,ale vše se učím za pochodu ! :roll: Vnučka která,by to mne to naučila je na lovu fotografií stromů,květin a lidí.

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 31 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina