CITRUSY.CZ

internetový rádce začinajících pěstitelů - fórum
Kávovary-online.cz
Právě je 31 Říj 2024 23:58

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 85 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: kalamondin
OdeslatNapsal: 08 Kvě 2006 20:10 
Přispívám na web 300 Kč
Přispívám na web 300 Kč

Mělo by se jednat o klasickou variantu, protože ta druhá les Expresive je jen v několika malých roslinkách u mne a Petra. Neznám nikoho jiného kdo by tuto varietu měl. :lol:

Předmět příspěvku:
OdeslatNapsal: 30 Kvě 2006 13:52 
Přispívám na web 200 Kč
Přispívám na web 200 Kč

Mám takový problém z calamondinem-Pořád mi potvora kvete a kvete! :lol:
A já potřebuji aby rostly listy a větve,protože tvaruji korunu drátem! :oops:
Připadá mě,že kvuli tomu neustálému kvetení prostě stagnuje! :evil:
Jak jí to mám vymluvit? :?:

Předmět příspěvku:
OdeslatNapsal: 30 Kvě 2006 14:24 
Zvědavý pěstitel
Zvědavý pěstitel

A nepřesadil jsi ho náhodou nedávno do velkého květináče? A nepřihnojil něčím co má hodně fosforu a draslíku? A není to čistě náhodou rostlina ze supermarketu poblázněná stimulanty? Jestli alespoň na dvě z otázek odpovíš kladně, je to jasné... 8)

Předmět příspěvku:
OdeslatNapsal: 31 Kvě 2006 05:58 
Citrusář
Citrusář

Kalamondin patří mezi ty nezmary, co by pořád kvetli. Já mám něco podobného s mexickým lajmem, má nasazeny plůdky a už je zase plný poupat. Naštěstí rostou také výhony sice s poupaty, ale i s několika lístky, takže poupata vyžďobrám (dobré jsou na to nůžky z manikůry) a zbyde mi čistě vegetativní výhon.
Na potlačení kvetení můžeš zkusit dusíkaté hnojivo (přiměřeně).

Předmět příspěvku:
OdeslatNapsal: 31 Kvě 2006 06:49 
Přispívám na web 200 Kč
Přispívám na web 200 Kč

Toomas napsal:
A nepřesadil jsi ho náhodou nedávno do velkého květináče? A nepřihnojil něčím co má hodně fosforu a draslíku? A není to čistě náhodou rostlina ze supermarketu poblázněná stimulanty? Jestli alespoň na dvě z otázek odpovíš kladně, je to jasné... 8)

Vše co si napsal do písmene je pravda! :lol:
Přesadil,přihnojil a koupil hypermarketu! :mrgreen:
Ale co stím?Možná jí nechat vybláznit a pak poroste! :mrgreen:

Předmět příspěvku:
OdeslatNapsal: 31 Kvě 2006 07:41 
Zvědavý pěstitel
Zvědavý pěstitel

Co s tím? Nejlépe "nechat to bejt", jak by řekli naši pražští kolegové. Taky jsem koupil takovou rostlinu, přeci jen nákup citrusů je v Estonsku docela problém, tak je třeba brát to, co je k dispozici. Rok nerostla, akorát kvetla, ale pak se to zlepšilo. Poupata a zárodky plodů jsem důsledně odstraňoval. Sice má pořád tendenci hodně nakvétat, ale už rostou i nové větve.

Předmět příspěvku: nakvítání...
OdeslatNapsal: 27 Čer 2006 19:20 
Nový člen fóra
Nový člen fóra

Taky mám kalamondin z obi a se slzou v oku sem mu vorval vsechny plody...pak se asi 2 mesice uplne zamrazil... a ani se nehnul.... (byl za voknem kam svitilo slunce) doknce mu opdala 1/2 listu... Ták mě napadal zdarná myšlenka dát ho ven do polostínu....a ted je vobalenej květama rostou mu nové listi... vím, že ty květy musí pryč...ale musím je vorvat už jako poupata? nebo si mužu užít té nadhery, citrusu v květu..... diky.... :wink:

Předmět příspěvku:
OdeslatNapsal: 27 Čer 2006 20:10 
Přispívám na web 200 Kč
Přispívám na web 200 Kč

Davide, vobec si nemusiš nechat ujsť tie nadherné kvety a vonu z nich, nechaj ich pokojne odkvitnuť a pri tom sa " poteš " :lol: :lol: a podľa nasady plodov a počtu listov / cca 1 plod na 20 - 30 listov / počet plodov zredukuješ ked budu velikosti asi špendlíkovej hlavičky.
Rosťa

Předmět příspěvku:
OdeslatNapsal: 11 Srp 2006 09:12 
Přispívám na web 200 Kč
Přispívám na web 200 Kč

Vracím se ještě k předchozí stránce k chuti oválného kumkvatu. Myslím, že konečně vím, jak to s tou chutí je :roll: :D
Když jsem koupila plody v obchoďáku, byly příšerně kyselé. Ale na návštěvě u Praskace v Rakousku jsem našla spadlý oválný kumkvat, evidentně přezrálý. Samozřejmě jsem si jej "stopila" a doma ochutnala: byl moc dobrý a výrazně sladký :wink:
Takže je to asi stejné, jako s kalamondiny a mumkvaty fukusha: chce to nechat plod přezrát do pufnutí a klidně i déle a pak je velice chutmý :D

Předmět příspěvku:
OdeslatNapsal: 11 Srp 2006 09:51 
Přispívám na web 300 Kč
Přispívám na web 300 Kč

Iva Hažmuková napsal:
Vracím se ještě k předchozí stránce k chuti oválného kumkvatu. Myslím, že konečně vím, jak to s tou chutí je :roll: :D
Když jsem koupila plody v obchoďáku, byly příšerně kyselé. Ale na návštěvě u Praskace v Rakousku jsem našla spadlý oválný kumkvat, evidentně přezrálý. Samozřejmě jsem si jej "stopila" a doma ochutnala: byl moc dobrý a výrazně sladký :wink:
Takže je to asi stejné, jako s kalamondiny a mumkvaty fukusha: chce to nechat plod přezrát do pufnutí a klidně i déle a pak je velice chutmý :D

Je to tak, kdyz se nechají dozrát, jsou k jídlu i s kůrou velmi dobré. Já letos sklidil prvních pět plodů fortunely margarity a moc chutnaly. Samozřejmě jsem zasadil i pecky a mají se docela k světu.

Předmět příspěvku:
OdeslatNapsal: 13 Srp 2006 18:19 
Zvědavý pěstitel
Zvědavý pěstitel

Chtěl jsem se zeptat kolik plodů necháváte na Fortunele Obovatě? Mám větší stromek a za každým listem mi vykvetl. Tak by mě zajímalo kolik listů na jeden plod, jestli mám brát kolem 20 listů nebo míň? Jaké máte zkušenosti?

Předmět příspěvku:
OdeslatNapsal: 13 Srp 2006 18:40 
Správce systému
Správce systému

F. Obovatu mám zatím malou a moc neplodí, ale na kalamondinu mi letos vykvetlo kolem 200 květů. Nechal jsem všechny, některé opadly a tak 100 plodů zůstalo. Listy jsem neměl sílu spočítat, ale odhadem jich tam víc jak 500 není. Takže já mám asi 5 listů na plod :) a zatím se nechystám plody probírat. Jsem rád, že mi po 3 letech pěstování prakticky bez květu konečně začal plodit. Rostliny s velkými plody by to určitě neutáhly, ale u kumkvatu a kalamondinu to moc neřeším.

Předmět příspěvku:
OdeslatNapsal: 13 Srp 2006 18:53 
Zvědavý pěstitel
Zvědavý pěstitel

Na kalamondinu to taky neřeším, všechny plody jsem tam nechal a ty co rostlina neutáhla, opadaly.

Předmět příspěvku:
OdeslatNapsal: 13 Srp 2006 20:24 
Přispívám na web 500 Kč
Přispívám na web 500 Kč

Já jsem nechal loni, při prvním kvetení 3 plody a byly krásně velké, ale letos jsem jich nechal asi 15 a rostlina to asi stíhá, protože narůstají i listy, jen já jsem málem nestíhal vyštípávat poupata a květy :lol: . Někdy už jsem myslel, že se chce ukvést k smrti! :lol: . Sleduju ale (jak pomalu začínají dozrávat), že plody budou velikostně tak poloviční, takže příští rok ji nechám oddechnout a nechám zase jen pár plodů, ty větší vypadají líp. :D

Předmět příspěvku: calamondin - nový kup
OdeslatNapsal: 16 Bře 2008 20:13 
Nový člen fóra
Nový člen fóra

ahoj,
dnes jsem dostala calamondin, máme podobný problém jako kolega níže. Rostlinka je asi 20cm vysoká, ale místo 6 plodů jich má cca od oka 30 :mrgreen: , dočetla jsem se, že se mají otrhat - ale jak? Se sťopkou ušmikat nebo odtrhnout, jak to samo pujde? Dále jsem se docetla, že na jaře se mají přesazovat - znamená to tedy, že jej máme přesadit? Jak poznám stáří rostlinky? Je koupená v obi a tím, že má hafo plodů, tak to asi miminko nebude? Také bych ráda poprosila o radu, čím jej hnojit? Dále bych prosila poradit, jak jej přesadit resp. do čeho a poměry? A myslíte, že když bude v létě na zasklené lodžiji,kde je při parném dnu asi dost teplo, tak že se tam nespálí nebo tak něco ? Bansajům to tam svědčí, akorát se musejí hodně zalívat.
Pokud máte nějakou další radu pro nováčka, ráda uvítám, děkuji moc Klára

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 85 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina