Díky Petře za potvrzení teď mám opravdu 100% jistotu
. Nakonec se z toho zajíce v pytli vyklubala pro mé podmínky hodně zajímavá odrůda:
Citace:
Robert Fortune uvádí, že 'Nagami' vyžaduje horké léto, od 26.67º-37.78º C, ale mohl by vydržet 10 až 15 stupňů mrazu bez újmy
...takže bych to viděl na skleník, kde by občasné přehrátí v létě snášela líp a při dobrém zateplení v zimě by to mohla zvládnout i bez vytápění
. Jelikož byla obsypaná plody a v každém několik semen tak snad nějaký materiál na experimenty bude.
Vycházím z tohoto článku v angličtině:
Kód:
http://www.hort.purdue.edu/newcrop/morton/kumquat.html
Hlavně mě zaujalo, "že na rozdíl od jiných citrusů upadá do tak hlubokého vegetačního klidu, že ani několik týdnů teplého počasí ji neprobere" pro zimování v nevytápěném skleníku a v našich rozkodrcaných zimách a jarech, myslím víc než vhodné.
Jinak "0 zkušenosti" tohle je asi tak 3.plodící citrus který jsem na vlastní oči viděl, jinak x let pěstuji klasicky semenáč už ani nevím čeho a druhým rokem manadarinu Miyagawu, které kupodivu navzdory mé péči přežívají, hlavně ten semenáč se jeví po všem co vydržel jako nezničitelný, i když po objevení tohoto fora se mu daří přece jen líp
Takže díky všem, co se dělí o praktické zkušenosti, i když občas je tady najít není až tak jednoduché, to se zas musím nováčků zastat