CITRUSY.CZ

internetový rádce začinajících pěstitelů - fórum
Kávovary-online.cz
Právě je 01 Lis 2024 00:46

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 85 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Kumkvat & Kalamondin
OdeslatNapsal: 16 Bře 2008 20:50 
Zvědavý pěstitel
Zvědavý pěstitel

Staci citat na tomto fore vsetko sa dozvies

OdeslatNapsal: 17 Bře 2008 08:25 
Přispívám na web 200 Kč
Přispívám na web 200 Kč

Megakoci, jen velmi stručně (ostatní si najdi v diskuzních fórech) na kalamondinu bude lepší plody ustřihnout, protože stopka se na nich obvykle vytrhává z oplodí, přesazení je akutní, když začnou spodem květníku prolézat kořeny, v OBI bývají rostliny vyhnanné do plodnosti zřejmě i intenzivním hnojením ve skleníku u velkododavatele, při přechodu do domácí pěstování je proto rostlinu potřeba "aklimatizovat" na normální podmínky, velké vedro (40 C) citrusům vskutku nesvědčí.
Michal

OdeslatNapsal: 17 Bře 2008 16:57 
Nový člen fóra
Nový člen fóra

oká, děkuji, budu dál studovat, pokud bude problém napíšu. Kl.

OdeslatNapsal: 26 Črc 2008 12:47 
Nový člen fóra
Nový člen fóra

Zdravim
moj calamodin rasi kvitne ale nechal som len asi 5 plodov
??ale vrchne vyhonky ktore chcem nechat sa mi tocia listy raz su vystrete raz stocene??
je v polotieni zalievka,...vsetko ako sa ma iba ten vrch
dufam ze je to len z noveho prostredia? (kupena asi pred 1mes)

Přílohy:
DSCF0116.JPG
DSCF0116.JPG [ 102.4 KB | Zobrazeno 968 krát ]

OdeslatNapsal: 26 Črc 2008 12:47 
Nový člen fóra
Nový člen fóra

f

Přílohy:
DSCF0115.JPG
DSCF0115.JPG [ 98.15 KB | Zobrazeno 876 krát ]

OdeslatNapsal: 26 Črc 2008 18:55 
Zvědavý pěstitel
Zvědavý pěstitel

Ahoj,
mám podobný problém s citrusem a pokud mě paměť neklame,říkal mi Lemon,že se tyto nové výhony musí přivyknout na okolí a že se to prý časem srovná. :D

Takhle vypadají ty moje:
Příloha:
kroutící se listy.jpg
kroutící se listy.jpg [ 14.59 KB | Zobrazeno 853 krát ]

OdeslatNapsal: 05 Lis 2008 21:36 
Přispívám na web 200 Kč
Přispívám na web 200 Kč

Dnes som dal ochutnat kolegom plody mojho kalamondina s tym, že sa jedná o výbornú mandarinku. Vrhli sa na ne :D ale hned sa im huby skrivili :mrgreen: joj to bol pohlad. :mrgreen: Niektori to statocne zjedli :P ale jeden to nevydrzal a vyplul :mrgreen: . Joj tolko vitaminkov vypluvat, ved to je take zdrave! :wink:
Kam

Přílohy:
PICT3614.JPG
PICT3614.JPG [ 170 KB | Zobrazeno 950 krát ]

OdeslatNapsal: 06 Led 2009 19:30 
Aktivní pěstitel
Aktivní pěstitel

Tak 3 -letý pokus s kalamindinem roubovaného na podnoži pomeranče skončil.Uvádí se,že kalamondin,kumkvat by se měly roubovat na podnože grepu.Podnož pomeranče prý není vhodná.Nevěři jsem a narouboval roub kalamondinu také na podnož pomerančovníku Valencia.Stejně jako na grepu to rostlo velice dobře,dokonce se objevil i jeden plod,ale letos v zimě začal kalamondin od vršku zasychat.Kořeny podnože byly v pořádku a postupně zaschla celá naroubovaná část.Při pitvání rostliny byla podnož v pořádku živá až po roubovanou část,která měla přes 1 cm v průměru.Ve srostlé části roubu a podnože byl zvlášní úkaz živých-zelených a neživých-hnědých části.
Vzhledem k tomu,že mi nic z roubovanců pomerančů,grepů,citranží,citrumel ještě nezašlo,přikládám to zmiňované nekompaktibilitě podnože a roubu.Jen dodávám,že vše ostatní zimuje v pohodě...sem tam nějáký lístek upadne.

OdeslatNapsal: 06 Led 2009 20:34 
Přispívám na web 200 Kč
Přispívám na web 200 Kč

Podobne problemy s pomarančom ako podnožou raz spominal Peter Broža pri navšteve Brnenskych citrusarov u neho.
Kam

OdeslatNapsal: 06 Kvě 2009 15:04 
Nový člen fóra
Nový člen fóra

Zdravím, chtěl bych požádat o pomoc s určením odrůdy. Dostal jsem darem místo sladké mandarinky nějakou kyselou potvoru :shock: bohužel bez jakéhokoli označení odrůdy. Po přečtení tohoto fora myslím, že je to Fortunella margarita neboli kumquat Nagami či Ovale, vše by docela sedělo, zvlněné listy. hranaté větvičky, oválné plody. Chuť je jako hodně kyselý pomeranč, možná s kůrou bude sladší, ale to jsem radši vzhledem k tomu, že nevím čím vším byla postříkána nezkoušel, abych taky nevykvet 8) ale jelikož mám nulové zkušenosti, přikládám fotky na posouzení, jestli nejsem úplně vedle. Díky.

Petr Broža napsal:
Fortunella margarita neboli kumquat Nagami či Ovale je docela rozpoznatelná odrůda a navíc patří ve školkách k nejčastěji množeným okrasným citrusům. Má pěknou pravidelnou korunku, velmi ochotně kvete a plodí atraktivní oranžové oválné plody, což je nejdůležitější komerční vlastností pro úspěšný prodej v supermarketech necitrusářských oblastí.
Pokud je rostlina v pořádku jsou listy tmavozelené a trochu zvlněné, já je pracovně nazývám "kávovníkové". Větvičky a bílá nerozvinutá poupata jsou často hranaté.

Přílohy:
CFist3.jpg
CFist3.jpg [ 112.83 KB | Zobrazeno 857 krát ]
CFplod2.jpg
CFplod2.jpg [ 113.06 KB | Zobrazeno 869 krát ]
cfcele.jpg
cfcele.jpg [ 87.76 KB | Zobrazeno 987 krát ]

OdeslatNapsal: 06 Kvě 2009 21:34 
Přispívám na web 200 Kč
Přispívám na web 200 Kč

Jibro výborně :D :D . Myslím, že se dá téměř se 100% pravděpodobnosti říci, že jde o oválný kumkvat - F.margarita.
Skoro se mně nechce věřit, že má Jibro-jak sám napsal :
Jibro napsal:
nulové zkušenosti
, každopádně je obrovským příkladem všem nováčkům na foru. Přišel, nejdříve pracně proštudoval fórum, správně našel co hledal a teprve se zeptal pro upřesnění - fakt obdivuhodné :shock: :D .
Zato v sousedních topicích jako obvykle :arrow: začátečník = nově založený topic se starými obvyklými problémy....

OdeslatNapsal: 07 Kvě 2009 16:39 
Nový člen fóra
Nový člen fóra

Díky Petře za potvrzení teď mám opravdu 100% jistotu :) . Nakonec se z toho zajíce v pytli vyklubala pro mé podmínky hodně zajímavá odrůda:
Citace:
Robert Fortune uvádí, že 'Nagami' vyžaduje horké léto, od 26.67º-37.78º C, ale mohl by vydržet 10 až 15 stupňů mrazu bez újmy

...takže bych to viděl na skleník, kde by občasné přehrátí v létě snášela líp a při dobrém zateplení v zimě by to mohla zvládnout i bez vytápění :?: . Jelikož byla obsypaná plody a v každém několik semen tak snad nějaký materiál na experimenty bude.
Vycházím z tohoto článku v angličtině:
Kód:
http://www.hort.purdue.edu/newcrop/morton/kumquat.html

Hlavně mě zaujalo, "že na rozdíl od jiných citrusů upadá do tak hlubokého vegetačního klidu, že ani několik týdnů teplého počasí ji neprobere" pro zimování v nevytápěném skleníku a v našich rozkodrcaných zimách a jarech, myslím víc než vhodné.
Jinak "0 zkušenosti" tohle je asi tak 3.plodící citrus který jsem na vlastní oči viděl, jinak x let pěstuji klasicky semenáč už ani nevím čeho a druhým rokem manadarinu Miyagawu, které kupodivu navzdory mé péči přežívají, hlavně ten semenáč se jeví po všem co vydržel jako nezničitelný, i když po objevení tohoto fora se mu daří přece jen líp 8) Takže díky všem, co se dělí o praktické zkušenosti, i když občas je tady najít není až tak jednoduché, to se zas musím nováčků zastat :wink:

OdeslatNapsal: 07 Kvě 2009 22:57 
Přispívám na web 200 Kč
Přispívám na web 200 Kč

Na zimní mrazuvzdornost bych tolik nespoléhal, to je moc složitá problematika (jak dlouho je pokles teploty, jak často, jaká je u toho vlhkost vzduchu, stav rostliny a další a další).
Já jsem letos přišel o 2 větší a silné rostliny F.margarita var.Big ( s většími plody než je původní oválný kumkvat a to v zadní části skleníku, kde mám problém s promrzáním. Vloni mě zde zahynula velmi silná vitální mand. cv.Primosole :cry: Letošní zimu zde mimo obou kumkvatů nepřežila rovněž velmi silná klem. Caffin :cry: :cry: :cry: .
Mráz zde nejde moc pod nulu ( co já vím do -3st.C), ale trvale se zde střídá noční namrzání námrazy na skle (PC 16 mm) a opětné denní rozmrzání. Při denní "oblevě" je celá rostlina mokrá a v noci opět přituhne. A tato kombinace je smrtelná i pro velmi silné jedince...Ale každý skleník je jiný. Spíš než se semenáči (nikdy jsem neměl z Fortunel žádné dlouhodobě silné jedince ( :?: ) bych experimentoval s kumkvatem roubovaným na trifoliátu (Poncirus trifoliata) :idea: .

OdeslatNapsal: 08 Kvě 2009 20:39 
Nový člen fóra
Nový člen fóra

No jak je vidět na papíře to všechno vypadá jednoduše, ale skutečnost je holt jiná :cry:
Plány na založení Kumkvátnicové plantáže tedy zatím odkládám :evil: a když tak na té trifoliátě, ale pořád si myslím že ty genetické předpoklady by měly zafungovat :?:
Na druhou stranu na nevytápěné verandě kde zimuji ty mé 2 kousky byla v největších mrazech zamrzlá voda v petce snad 2 týdny, (aspoň jsem nemoh zalévat :) ) navíc veranda je průchozí kde se 10x denně otevřou dveře a rostliny dostanou "mrazivý vánek" a na tom semenáči neomrzly ani nevyzrálé poslední zelené přírustky...no uvidím jak se s tím vypořádá ten koupený Oválek, jestli v mé péči vydrží aspoň do zimy :shock: ... bohužel u těch kumkvátů ty semenáče podle všeho nebudou tak vitální, ale třeba se aspoň jeden otužilec najde.....uvidíme

Přílohy:
Cfplod1.jpg
Cfplod1.jpg [ 96.75 KB | Zobrazeno 800 krát ]

OdeslatNapsal: 09 Kvě 2009 05:31 
Přispívám na web 200 Kč
Přispívám na web 200 Kč

S tým mrazivým vánkom mám rovnaké skusenosti, v pohode to prežije. :wink: No ale ten kumkvat vyzerá chutne, bol by dobrý na limončelo.

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 85 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina