CITRUSY.CZ

internetový rádce začinajících pěstitelů - fórum
Kávovary-online.cz
Právě je 01 Lis 2024 00:57

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Citrus - co s ním?
OdeslatNapsal: 21 Pro 2011 10:22 
Nový člen fóra
Nový člen fóra

Dobrý den,
mám doma rostlinu citrusu - asi před 20 lety jsem "šoupla" semínko do hlíny (už ani nevím, jestli je to citron, mandarinka, grep či pomeranč) - rostlinka začala růst. Je z ní poměrně pěkná rostlina, která několik let zpět stagnovala - tedy růst nebyl nějak nápadný. V letošním roce se s ní něco stalo, protože začala nadměrně růst (a je nadměrně žíznivá). Hlavně během léta vyrážela spoustu nových "větviček". Takže jsem ji nějakým způsobem zastřihovala. A ona vyrážela další výhonky. Některé jsem zkusila dát do hlíny a přimět je k růstu - bohužel bez výsledku.
Můžete mi prosím poradit, co s rostlinou dál? Samozřejmě bych ji ráda přiměla k tomu, aby na ní byly plody. Hlavně - pokud bude tímto tempem růst i příští léto, tak nevím, kam ji dám :o).
Předem moc děkuji za odpověď.
Hana Knapová

Předmět příspěvku: Re: Citrus - co s ním?
OdeslatNapsal: 23 Pro 2011 15:58 
Přispívám na web 200 Kč
Přispívám na web 200 Kč

No, to že roste, je jenom dobře - zřejmě poslední zimu dobře zimovala a letos měla dostatek síly na to, aby obrostla. To bych viděl pozitivně.
Zakořenění větvičky - pokud se nejedná o citroník, tak je to prakticky bez šance, rpotože se nechytnou.
Plody na semenáči - to je asi ten největší problém. Dovést semenáč do plodnosti je časově náročná záležitost, jde o desítky let. Normálně se citrusy roubují, to znamená uříznout korunku a naroubovat, ale u 20 let starého stromku je to už skoro škoda. Tam je už naděje, že se dočká, někdy pomůže na jednu z větvoček přiroubovat větvočku z plodícího stromku, zajistit dobré zimování (v chladu 5-8 C) a na jaře přihnojit. Ao tom se tu zaky najde nějaká diskuze. Tolik stručně do začátku.
Michal

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina