CITRUSY.CZ

internetový rádce začinajících pěstitelů - fórum
Kávovary-online.cz
Právě je 17 Bře 2025 22:50

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Vybírám citrus
OdeslatNapsal: 20 Kvě 2021 11:21 
Nový člen fóra
Nový člen fóra

Ahoj jsem tady nový,

pěstování netradičních rostlin je můj koníček, úspěšně pěstuji fíky, nyní zkouším mandloně a v poslední době jsem se dostal k myšlence, že zkusím pěstovat citrusy. Jen se nemohu rozhodnout jaký a kde koupit pro začátek. Možná mi někdo z vás poradí.

- Citrus bude duben - říjen u jižní zdi RD na Jižní Moravě, 220 metrů nad mořem (Celý den tam pálí slunce)
- Listopad- březen bude ve tmavé garáži, kde je v zimě teplota kolem +2°C, při několikadenních celodenních mrazech klesá teplota v garáží přechodně na -1°C (tuto zimu, když venku bylo -16°C a pět nocí po sobě pod -10) Jak jsem již psal, v garáží je 100% tma, ale mohu tam pořídit nějakou fytolampu pro přisvícení, nějaká stokoruna za elektřinu mě nazabije. Z výše uvedeného tedy vyplývá, že rostlině nesmí vadit několik týdnů při teplotě kolem nuly a potmě
- Bude pěstován v nádobě max 60l
- Citrus musí vydržet říjnové mrazíky, či pozdně jarní v dubnu, kdy teplota umí na pár hodin spadnout na -3°C. Nechci o něj přijít pokud ho zapomenu večer schovat
- Citrus by měl mít alespoň trochu jedlé plody a měl by působit dekoračně

Za každý tip budu rád.

Předmět příspěvku: Re: Vybírám citrus
OdeslatNapsal: 23 Kvě 2021 17:41 
Nový člen fóra
Nový člen fóra

pár poznámek k zvážení

citrusy v zimě potřebují stanoviště s dobrým poměrem světla a teploty, čím více světla tím vyšší teplota, minimum je 0 nebo mimořádně krátký mraz -2°C, pokud na stromku jsou květy nebo plody nesmí teplota klesnout pod 3°C. Studené zimování je při 5-10°C, na jaře po druhé polovině února se teplota postupně zvedá na +18 aby se citrus probudil vyrazil nové listy a vykvetl, ranější citrusy dozrávají 6 až 7 měsíců po odkvětu to je říjen až prosinec. Osvětlení dle moudré knihy doporučuje 4300 Luxů alespoň 10 hodin denně.

OdeslatNapsal: 03 Lis 2021 20:36 
Nový člen fóra
Nový člen fóra

zkusil bych to napřed s poncirusem, pak asi citroník, ale klidně mrkněte na příspěvky šneka od Brna...

OdeslatNapsal: 05 Led 2025 23:29 
Nový člen fóra
Nový člen fóra

Zdravím všetkých citrusárov,
chcel by som citroník a neviem akú odrodu kúpiť.
Budem ho pestovať na presklenej loggii, cca 120m nad morom. Teploty tam pod nulu neklesajú, ale počasie je nevyspytateľné. Druhým rokom sa mi tam darí pestovať kumkvat, preto som sa rozhodol, že zbierku citrusov rozšírim o dve rastlinky. Citroník a Mexickú limetku. Citroník musí byť na vyššej podnoži, čo mi podstatne zužuje výber. Ak mi viete poradiť budem rád.

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina