recept ešte raz:
Hriatô
kategorie: teplé alkoholické
recept je určen pro 0 osob(y)
doba přípravy je cca 20 minút
Ingredience:
0,5 litra konzumný lieh 80% (vodka, vínovica, brendy, záhrada =ovocná zmes)
150 - 200 g cukru
100 g údenej slaniny (špeku) - tá najjednoduchšia, len slanina, bez prúžkov mäsa
voda
kubík neporúbaného dreva
sekera
Příprava:
V kastróli za stáleho miešania upražíme svetlo až stredne hnedý karamel.
Prilejeme pol litra vody, miešame, privedieme do varu a rozpustíme karamel.
Prilejeme pol litra konzumného liehu, zohrejeme, už nevaríme.
Slaninu nakrájame na drobné kocky, v osobitnej panvičke vyškvaríme.
Do vhodných pohárov nalejeme naberačkou horúci nápoj a lyžičkou pridáme ešte horúce škvarky - vytopenú masť nenalievame, len tú, čo sa uchytí na škvarkách. Správnu teplotu má vtedy, keď po pridaní zaškvrčí.
Pijeme za tepla, v množstve podľa osobnej odvahy. Po návale sily odchádzame rúbať drevo.
Tip: Ak používame nižšieoktánové suroviny, ako napríklad vodka, primerane uberieme vody, prípadne ju úplne vynecháme. Výsledný nápoj nesmie mať pod 30% alkoholu.
Toto je jediný a správny recept na pravé hriatô. Iné nápoje na názov hriatô nemajú nárok. Pozor, vyššieuvedená dávka odrovnala partiu 4 pivom zocelených juhočechov
)
Doporučená příloha:
acylpyrín (na ráno)
Původní kuchyní tohoto receptu je Slovensko
Autorem receptu je kltko